Torcik naleśnikowy z serem i rukolą. Kremowe serki Arla Apetina mają rozmaite smaki, ale na moją wyobraźnię kulinarną szczególnie podziałał ten, który ma w składzie rukolę, gdyż uwielbiam jej intensywny smak. Już widziałam w myślach jak smażę zielone naleśniki i przygotowuję z nich zielony torcik naleśnikowy z serem i rukolą. Zielone naleśniki z rukoli posmarowałam kremowym serkiem Pesto i Rukola, według mnie to idealne połączenie smakowe. Smak serowego nadzienia wzmocniłam o świeżą rukolę.
Jeśli szukacie innych przepisó na naleśniki, to znajdziecie je poniżej:
– naleśniki z parówką i serem
– naleśniki pikantne z kurczakiem i warzywami
– naleśniki z pieczarkami
– wiosenne naleśniki z serkiem i nowalijkami
Składniki na naleśniki o średnicy 15 cm:
Jak przygotować zielone ciasto naleśnikowe?
1 szklanka mąki pszennej
70 g świeżej rukoli
1 szklanka wody gazowanej
1 jajko
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia naleśników
farsz:
3 opakowania serka kremowego Arla Apetina Pesto i Rukola
świeża rukola
pomidorki koktajowe
Przygotowanie ciasta naleśnikowego:
Świeżą rukolę miksujemy w blenderze ze szklanką wody gazowanej i jajkiem, wlewamy zmiksowaną masę do miski i dodajemy stopniowo przesianą mąkę pszenną i sól, łączymy ciasto naleśnikowe za pomocą trzepaczki. Ciasto naleśnikowe zostawiamy na kwadrans.
Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielkaą ilością oleju z obu stron. Przestudzone naleśniki smarujemy kolejno masą serową, na każdym umieszczamy kilka posiekanych listków świeżej rukoli i składamy jeden na drugi tworząc torcik naleśnikowy, wierzchni naleśnik pozostawiamy bez smarowania. Resztę serka wkładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną kńcówką i dekorujemy nim naleśnik,układamy też po małym listku rukoli, oraz ćwiartkę pomidorka koktajkowego.
Wpis bierze udział w akcji na Durszlaku „Codziennie baw się smakiem”
Cudny!
I do tego smaczny 🙂
Czy mozna użyc maki bezglutenowej np. z topinamburu?
Nie wiem, musisz zobaczyć, ale to nie będzie wtedy mój przepis.