Babka pomarańczowa piaskowa to jedno z ciast obowiązkowo pojawiających się na Wielkanoc. Zdjęcie zrobiłam w zeszłym roku. Ta babka pomarańczowa piaskowa jest delikatna, puszysta, sypka i mocno pomarańczowa, gdyż nuta pomarańczy wyczuwalną jest w smaku jak i zapachu. Klasyczna babka piaskowa ma w składzie mąkę ziemniaczaną, skrobia powodują, że takie ciasto jest sypkie jak piasek. Pozostałe składniki tej babki to masło, jajka, cukier, sok pomarańczowy, skórka z pomarańczy i proszek do pieczenia.
Przepisy na babki wielkanocne:
– Kakaowa babka majonezowa
– Babka majonezowa
– Babka marmurkowa bez tłuszczu
– Klasyczna Babka piaskowa
– Babeczka marmurkowa. Babeczka do święconki
– Piegusek białkowy
Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
1/3 szklanki soku pomarańczowego
1 mały aromat pomarańczowy
otarta skórka z 1 pomarańczy
masło do wysmarowania formy
bułka tarta
do dekoracji babki pomarańczowej potrzebna jest: kandyzowana skórka pomarańczowa i siekana czekolada, lukier przygotowany z ½ szklanki cukru pudru, utarty w szklance z odrobiną soku pomarańczowego
Sposób przygotowania babki pomarańczowej piaskowej: Miękkie masło ucieramy z cukrem (najlepiej mikserem) na puszystą masę, cały czas ucierając dodajemy jajka, sok z pomarańczy, otartą skórkę z umytej pomarańczy i kilkanaście kropel aromatu pomarańczowego. Do puszystej masy dodajemy oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia cały czas ucierając mikserem na wolnych obrotach. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy babkę ok. 50-60 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Po ok. kwadransie wyjmujemy babkę z formy, układamy na talerzu aby ostygła. Babkę dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową, oraz siekaną czekoladą.