Kluski ze szpinakiem. Kto nie lubi szpinaku to go polubi po zjedzeniu tych klusek. Na blogu jest już przepis na kluski szpinakowo-serowe z chorizo i szałwią. Wyglądem te kluski przypominają kluski śląskie , są okrągłe i mają dziurkę, ale swój kolor zawdzięczają szpinakowi, mają też w składzie twarożek wiejski. Kluski robi się podobnie jak leniwe pierogi. Tylko, że pierogi leniwe robię z twarogu w kostkach, podaję na słodko i polewam masłem ze zrumienioną bułką tartą i cukrem, a te kluski są wytrawne podane z podsmażoną cebulką i szynką.
Zamiast twarogu w do tych klusek wykorzystałam twarożek wiejski ze śmietaną i świeży szpinak z naszej działki. Szpinak , twarożek i jajko zostały dokładnie zmiksowany na puree w szatkownicy.
Kluski ze szpinakiem to idealne kluski, delikatne, pyszne i mają uroczy zielony kolor.
Składniki:
400 g twarożku wiejskiego
1,5 szklanki świeżego szpinaku
1 jajko
ok. 1,5-2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soli
Przygotowanie klusek ze szpinakiem:
Do szatkownicy przekładamy świeże listki szpinaku, twarożek i jajko, wszystko dokładnie siekamy na puree, tworząc puszystą, lekką masę. Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną (dodajemy stopniowo, może się okazać że wystarczy jej mniej) i dokładnie łączymy składniki. Deskę obsypujemy mąką, wykładamy ciasto i ponownie wyrabiamy. Za pomocą dużej łyżki nabieramy ciasto, formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i robimy w nich dziurkę np. trzonkiem drewnianej łyżki lub palcem.
Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy 1 łyżkę soli, zmniejszamy ogień pod garnkiem i wrzucamy kluski, gotujemy, 3-4 minuty od wypłynięcia kluski ze szpinakiem są gotowe. Kluski wyciągamy łyżką cedzakową na talerz.
Kluski ze szpinakiem polewamy podsmażoną cebulką z szynką. Polecam są pyszne.
Kluski prezentują się wybornie. Pewnie przepis podkradnę i zrealizuję, bo szpinak jest na szczycie listy moich ulubionych warzyw 🙂
Wspaniałe