Zrazy faszerowane z mięsa mielonego. Dzisiaj Wam polecam na obiad pyszne faszerowane zrazy z mięsa mielonego, podane z ziemniakami i tartymi burakami. W necie widziałam nazwę na tak przygotowane mięso – oszukane zrazy, które do złudzenia wyglądają jak wołowe zrazy zawijane, ja nawet farsz robię do nich taki sam jak do nadziania rolad wołowych: ogórek kiszony, cebula, boczek lub kiełbasę. Wszystkie składniki na farsz drobno siekam, aby nie przebijały delikatnych ścianek rolad z mięsa mielonego.
Przepis na zrazy faszerowane z mięsa mielonego.
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 jajko
½ szklanki bułki tartej
½ szklanki mleka
sól, pieprz, majeranek do smaku
cebula
2 ogórki kiszone
kawałek kiełbasy lub boczku
natka pietruszki
mąka pszenna
olej rzepakowy
papryka ostra
Jak przygotować zrazy faszerowane z mięsa mielonego.
Ogórki kiszone, cebulę i kiełbasę drobno siekamy. 1/2 szklanki bułki tartej zalewamy mlekiem, aby napęczniała. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy posiekaną natkę i ponownie wyrabiamy. Dzielimy masę mięsną na 4 części, każdą część przekładamy na folię spożywczą, masę dokładnie rozpłaszczamy, nakładamy farsz z siekanego ogórka kiszonego, cebuli i boczku lub kiełbasy. Zrazy można zrobić mniejsze, wtedy będzie ich więcej. Zwijamy każdą roladę, dokładnie sklejamy aby farsz nie wychodził i każdą obtaczamy dokładnie w mące. Obsmażamy rolady z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlewamy szklanką wrzącej wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką, dusimy zrazy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 15-20 minut) a jednocześnie powstanie pyszny, pieczeniowy sos. Jak ktoś chce, to może dodać do sosu trochę słodkiej śmietany. Podajemy zrazy z gotowanymi ziemniakami i tartymi buraczkami. Smacznego!
U was zawsze pysznie
Przepyszne zraziki pierwsza klasa
Zamierzam zrobić dziś
Czy może być mięso mielone drobiowe?
Zraziki Rewelacja . Dziś robię je kolejny raz. 😀
Prawda, że łatwiesze od tradycyjnych zrazów i wykałaczki nie sa potrzebne 🙂
Wykorzystałam przepis, rodzince bardzo smakowały, zamierzam zrobić te zrazy również na świąteczny obiad dla gości. Trzeba sobie zarezerwować trochę czasu bo schodzi przy zawijaniu ale opłaca się bo zraziki wyśmienite.
Czy ogórek konserwowy (z octu) byłby ok?
Jeśli lubisz to tak.
Właśnie zrobiłam. Łatwo ,szybko i super smacznie. Smaki mojego dzieciństwa . Jolciu, kuzyneczko, dziekuje.
5 GWIAZDEK !
Jaaa, ale super patent! Gratuluję pomysłu👍👍 Na bank wypróbuję! I już nie mogę się doczekać zaskoczenia przy stole😁😀🤗😁😀
Dzisiej sprubowalam srobic bardzo smakowalo dziekuje za przepis
Witam. Z mięsem mielonym dużo robiłam experymentów z tutejszych przepisów, ale te zrazy z mielonego zapisuję sobie jako ulubione 🥰Przepyszne! Dziękuję za przepis♥️
Dziękuję za przepis. Zrazy są genialne. Robię je po raz drugi właśnie na święta. Wszyscy zachwyceni. Pozdrawiam z Wrocławia.
Świetny przepis!
Dzieci zachwycone!
Robię już któryś raz z kolei i za każdym razem wychodzą pyszne. Świetny przepis.