Cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym.
Cynaderki wieprzowe. Dla niektórych to słowo tabu jak i wszystkie podroby. Wiele osób się zarzeka, że nigdy do ust ich nie weźmie. My je uwielbiamy. Cóż to są te cynaderki? Cynaderki to są nerki wołowe, cielęce lub jagnięce, a w tym przypadku wieprzowe. Kiedyś bardzo często gościły na polskich stołach. Dziś trochę zapomniane, ale ostatnio przechodzą swój renesans. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, gdyż trzeba je dokładnie oczyścić, długo moczyć w wodzie i obgotować. Podobnie sporo zachodu zajmuje przygotowanie flaczków wołowych, czy wieprzowych. Ale warto spróbować ten przysmak!
Polecam też przepis na cynaderki wieprzowe w sosie pieczeniowym.
Składniki
1 kg cynaderek wieprzowych,
sól, pieprz do smaku,
1 duża cebula
2 średnie liście laurowe,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
majeranek,
odrobina soku z cytryny,
2 łyżki masła lub oleju rzepakowego,
pół szklanki śmietany 30%,
1 łyżka mąki pszennej
Przepis na cynaderki wieprzowe w sosie śmietanowym:
Cynaderki kroimy na pół, wycinamy moczowody i żyłki, zalewamy zimną wodą na około godzinę, kilka razy odlewając i zmieniając wodę. Wkładamy nerki do wrzącej wody z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i odrobiną soli. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut. Wodę odlewamy, cynaderki przepłukujemy na durszlaku. Nerki kroimy w cienkie paseczki. Przekładamy do czystej posolonej wody i gotujemy do miękkości przez kolejne 15 minut. Wodę ponownie odlewamy, a cynadry płuczemy.
Cebulę kroimy w piórka, dusimy na maśle, dodajemy podgotowane cynadry, obsypujemy mąką, mieszamy aż mąka straci swoją surowość. Dolewamy wrzącą wodę w takiej ilości ile chcemy mieć sosu. Doprawiamy gulasz z nerek solą i pieprzem do smaku, dusimy cynaderki do miękkości, gdy sos zgęstnieje wlewamy słodką śmietanę , chwilkę gotujemy na niewielkim ogniu. Sos doprawiamy odrobiną majeranku i sokiem z cytryny. Podajemy z ziemniakami i np. surówką z kiszonej kapusty. Samcznego!