Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem.
Święta Bożego Narodzenia bez makowca w naszym domu nie mogą się odbyć. Tak uważa sporo innych osób. Każdego roku piekę makowca, za każdym razem innego. Mnie nie zniechęca cały proces jego przygotowania, szczególnie, gdy można kupić gotową masę makową i mielony mak. Obecnie nie chce mi się parzyć i mielić 3-krotnie mak. Takim osobom jak ja dedykuję i polecam dzisiejszy przepis na Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem.
W tym przepisie wykorzystałam gotową masę makową i zmielony suchy mak. Gotowa masa makowa ma w składzie mało bakalii, więc ja dodaję do niej jeszcze rodzynki, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową.
Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodałam też miód, ubite białka oraz trochę bułki tartej do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec z gwiazdkami upiekłam w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia, nie wstawiłam przepisu, gdyż upiekłam go w Wigilię, postanowiłam, że opublikuję przepis przed tegorocznymi Świętami Bożego Narodzenia w 2017 roku. Przepis na świąteczny makowiec jest łatwy i każdy sobie z nim poradzi, do tego wygląda uroczo z kruchymi gwiazdkami, będzie ozdobą świątecznego stołu. Jest też bardzo smaczny. Wasi goście będą zachwyceni tak samo jak i moi.
Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: świąteczna strucla z makiem, struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. , makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym.
Przepis na blachę 25x36cm.
ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
200 g masła
5 żółtek
6 łyżek cukru
15 g proszku do pieczenia
masa makowa:
1 duże opakowanie masy makowej
100 g suchego mielonego maku
białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki miodu
bakalie (posiekane rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane migdały i orzechy) ok. 1 szklanki
cukier puder i cukrowe gwiazdki do dekoracji
Masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy, mielony mak, bakalie, miód, oraz bułkę tartą, mieszamy masę, na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy całość, aż masa równomiernie się połączy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Mąkę pszenną, posiekane masło, cukier, proszek do pieczenia, żółtka siekamy razem, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Połową ciasta wylepiamy spód formy. Na ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej foremką gwiazdki o dwóch wielkościach, kruche gwiazdki układamy na masie makowej. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami, można je do gwiazdek przykleić lukrem. Smacznego!
Pingback: Świąteczny snikers z orzechami i kremem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię