Świąteczny snikers z orzechami i kremem, czyli miodowe ciasto z orzechami i kremem kajmakowym. Święta Bożego Narodzenia bez snikersa w naszym domu nie obejdą się. Każdego roku piekę 2 snikersy dla nas i dla znajomego. Mnie nie zniechęca cały proces jego przygotowania, szczególnie, gdy można kupić gotową masę kajmakową i wykorzystać do przygotowania kremu. Ułatwiam sobie życie i piekę jeden duży blat, na części układam orzechy, potem kroję go na 3 części, przekładam powidłami i kremem. Takim osobom jak ja dedykuję i polecam dzisiejszy przepis na: Świąteczny snikers z orzechami i kremem.
Polecam też przepis na świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami.
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
20 dag cukru
2 jajka
2 łyżki śmietany
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 g masła lub margaryny
2 łyżki domowego cukru waniliowego
masa orzechowa na wierzch snikersa:
2 łyżki miodu
10 dag cukru (ok. 8 łyżek)
2 łyżki masła lub margaryny
25 dag siekanych lub połówek orzechów włoskich
masa kajmakowa do przełożenia:
½ litra mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy bez cukru
1 jajko
1/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy
100 g masła
1 puszka masy kajmakowej
powidła śliwkowe
Sposób przygotowania Snikersa z orzechami:
Przygotowujemy masę orzechową: na wierzchnią warstwę ciasta. W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem i masłem, dodajemy posiekane orzechy włoskie i zagotowujemy, studzimy.
Przygotowanie ciasta: W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i miodem. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, dodajemy śmietanę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, jajka oraz przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą, płytką blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, na 1/3 wykładamy masę z orzechami, cały placek pieczemy ciasto w temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy, kroimy na 3 części.
Krem: Połowę mleka i masło umieszczamy w rondlu, zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy obie mąki, jajko, budyń cukier, cukier wanilinowy i dokładnie mieszamy mikserem. Do gotującego mleka wlewamy powoli przygotowaną mieszankę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Tak przygotowany budyń odstawiamy na chwilkę, by lekko przestygł. Dodajemy kajmak i dokładnie łączymy, najlepiej mikserem.
Spodni blat bez orzechów smarujemy powidłami śliwkowymi układamy w keksówce, na powidła wykładamy 1/2 kremu. Układamy na krem drugą warstwę ciasta, smarujemy resztą kremu i układamy ostatnią warstwę ciasta z orzechami, dociskamy wszystkie warstwy. Ciasto wraz z formą zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy aby zmiękło, najlepiej na całą noc do lodówki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, czekoladą polewamy wierzch ciasta robiąc esy floresy, pozostawiamy aż czekolada stężeje. Smacznego!
Apetyczny 🙂