Kaki i mozzarella a’la caprese to najszybsza sałatka, którą można przygotować na śniadanie lub kolację. Jeśli w ciągu dnia dopada mnie głód to przygotowuję ekspresową sałatkę a’la caprese z różnych składników n.p. z buraka, z kiwi, z awokado. Tym razem Piotrek przywiózł z Niemiec oprócz mango, granatu i awokado – persymonę, czyli kaki. Postanowiłam zrobić kolejny eksperyment wzorując się na włoskiej sałatce caprese i połączyć ser mozzarella, (który zawsze mam w lodówce) ze słodkim owocem kaki. Powstało coś nowego, kolorowego, a jednocześnie pysznego w smaku Kaki i mozzarella a’la caprese 🙂
Kaki (persymona, hebanek, hurma, hebanowiec, sharon, szaron) pochodzi z obszarów Azji i Ameryki Pd, wyczytałam w Poradniku Zdrowie, że jest doskonałym źródłem witaminy A, zawiera witaminę C, posiada bogactwo związków fitochemicznych, wykazujących działanie przeciwutleniające, zawiera też więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika, fenoli i niektórych minerałów niż jabłko. Kaki, które wyglądem przypomina pomidora, gdy jest dojrzały jest pomarańczowe i bardzo słodkie w smaku. Wystarczyło więc połączyć ser mozzarella, owoc kaki, świeże liście bazylii, natkę, oliwę, doprawić, danie gotowe w ciągu kilku minut.
Jak przygotować sałatkę z kaki z mozzarellą a’la Caprese? Umyte, obrane cienko ze skórki kaki oraz odsączony z zalewy ser mozzarella kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu naprzemiennie jak tradycyjną sałatkę caprese. Sałatkę skrapiamy oliwą z sokiem z limonki, doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem. Dekorujemy bazylią lub innymi ziołami. Sałatka Kaki i mozzarella a’la caprese gotowa, smacznego!
Witam,chciałabym zapytac gdzie pani mieszka biorąc pod uwagę to ,że owoce ogólnodostępne w Polsce musi ktoś pani przywozić z Niemiec.
Nie ktoś tylko syn i mąż.
Pingback: Bruschetta z kaki i mozzarella - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię