Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru. To klasyka kuchni polskiej, najlepszy domowy, tradycyjny  kompot rabarbarowy.

Rabarbar uwielbiam, a szczególnie w postaci bardzo zimnego, kwaskowatego kompotu, który chłodzi i orzeźwia podczas upałów. Ma delikatny różowy kolor. Sezon na rabarbar oficjalnie uważam za rozpoczęty, gdyż  Piotrek przywiózł mi  sporą ilość tego przysmaku! W zeszłym roku postarałam się o flance rabarbaru, mój działkowy rabarbar będzie dopiero w czerwcu. Jeśli nie uprawiasz własnego rabarbaru to z pewnością w sezonie letnim znajdziesz go w każdym warzywnym sklepie.

Nasze przepisy z rabarbarem w roli głównej:

Babeczki z rabarbarem
– ucierane ciasto z rabarbarem
skubaniec  z rabarbarem
Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem

Ja podpowiem Wam jak wyczarować pyszny, orzeźwiający i tani kompot na upalne dni.
składniki na najlepszy kompot z rabarbaru:

½ kg rabarbaru
ok. 150 g cukru do smaku (ok. 10 łyżek) lub mniej
1 ½ litra wody

Dodatki
kostki lodu
listki świeżej mięty (opcjonalnie)
plasterki cytryny (opcjonalnie)

Jak przygotować kompot z rabarbaru?

Rabarbar myjemy, odcinamy liście, możemy obrać ze skórki i kroimy na ok. 2 cm kawałeczki. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy cukier i zagotowujemy, dodajemy pokrojony rabarbar. Kiedy rabarbar się zagotuje, gotujemy kilka minut aż rabarbar zmięknie, zdejmujemy garnek z ognia. Polecam spróbować kompot,  jeśli będzie za kwaśny dodajemy  więcej cukru. Odstawiamy kompot do wystudzenia. Studzimy, ja dodatkowo schładzam kompot w lodówce albo wrzucam kostki lodu, dodaję listki świeżej mięty i podaję!

Ps. Jeśli nie lubicie rabarbaru pływającego w kompocie to można kompot przecedzić przez sitko i rozlać do szklaneczek.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Kompot z rabarbaru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *