Ciasto z truskawkami na kefirze, z olejem rzepakowym i chrupiącą kruszonką upiekłam na Dzień Mamy, zjedliśmy je z moim Tatą na spółkę przy kawie snując opowieści gdy jeszcze żyła Mama. Przeważnie w sezonie truskawkowym piekę moje Najlepsze ciasto z truskawkami i kruszonką, ale tym razem nie miałam jogurtu i nadmiaru masła, upiekłam więc ciut odmienioną wersję z kefirem i olejem, nawet kruszonka jest tym razem z dodatkiem oleju! Przepis jest prosty, ciasto wychodzi puszyste, bez zakalca i jest bardzo wyrośnięte! Można upiec to ciasto z innymi owocami.
Polecam inne nasze sezonowe przepisy z truskawkami:
– ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
– Truskawki z bitą śmietaną
– Truskawki w syropie karmelowym
– Mrożony jogurt truskawkowy
– Sernik z truskawkami i bezami
– Chłodnik truskawkowy
– Eton Mess z truskawkami
– Lody truskawkowe na patyku
– Konfitura truskawkowa z wanilią
– serowe knedle z truskawkami i musem truskawkowym
– Jak zrobić ciasto ucierane z truskawkami ?
– Sernik bez pieczenia z truskawkami
– Torcik jogurtowy z truskawkami
– Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym
– biszkopt z owocami
– Sernik bez pieczenia z truskawkami
Przepis na proste ciasto kefirowe z truskawkami i kruszonką, tortownica o śr. 26 cm
Składniki na ciasto truskawkowe na kefirze:
2 ½ szklanki mąki pszennej o poj. 250 ml
12 g (ok.2 łyżeczki) proszku do pieczenia
2 jajka
3/4 -1 szklanki cukru o poj. 250 ml
1 op. cukru wanilinowego (15 g)
125 ml oleju lub roztopionego masła
250 ml kefiru
oraz truskawki (ok. 250 g) i cukier puder do posypania
Jak zrobić kruszonkę, dwa sposoby na przygotowanie kruszonki:
Kruszonka z olejem:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki oleju rzepakowego
½-3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
lub kruszonka na maśle
1 szkl. mąki pszennej
150 g masła
½-3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
Przygotowujemy w pierwszej kolejności kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy olej lub posiekane masło oraz cukier, cukier wanilinowy (opcjonalnie) wszystkie składniki łączymy rozcierając je palcami, aż powstanie sypki piasek. Następnie łączymy składniki formując kulę z ciasta, wkładamy ją do woreczka i przekładamy do zamrażalnika. gdy chcemy sypką kruszonkę, nie mrozimy ciasta na kruszonkę tylko rozsypujemy na powierzchni.
Przygotowanie ciasta z truskawkami na kefirze z olejem:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C góra i dół bez termoobiegu. Ciasto to piekę w silikonowej tortownicy ze szklanym dnem, która nie wymaga natłuszczania, ani wykładania papierem do pieczenia. Zwykłą tortownicę polecam wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce ubijamy (ok. 6-7 minut) 2 jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą jasną masę. Dodajemy do miski z masą jajeczną kefir, olej lub rozpuszczone masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy na wolnych obrotach aż składniki się połączą na jednolitą masę.
Ciasto przekładamy do tortownicy, na wierzchu układamy pokrojone na połówki truskawki, przecięciem ku górze. Kruszonkę wyjmujemy z zamrażalnika i posypujemy rozdrabniając ją w dłoniach lub ścieramy na tarce bezpośrednio na truskawki.
Wstawiamy tortownicę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut, do czasu aż ciasto ładnie urośnie, a kruszonka się zarumieni. Wyjmujemy tortownicę z ciastem z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu ciasto z truskawkami i kruszonką posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!