Torcik ze śmietaną, musem z melona i owocami. Na Dzień Ojca, przygotowałam dla Mojego Taty torcik z bitą śmietaną, musem budyniowym z melona i owocami sezonowym na biszkopcie. A Wy co zaplanowaliście upiec dla Taty?
Na biszkopcie znajduje się warstwa masy budyniowej ugotowana na musie z melona, następnie warstwa bitej śmietany z żelatyną, sezonowe owoce i kolorowa posypka. Zamiast zmiksowanego melona można wykorzystać jakiś sok typu Kubuś. Warstwę budyniową robi się podobnie jak w ciastach Shrek czy Fiona. Jednak polecam moją wersję ze zmiksowanego melona, bo jest bardzo owocowa, zdrowa i smaczna.
Zamiast upiec biszkopt, możecie wyłożyć dno tortownicy okrągłymi biszkoptami.
Wszystko razem tworzy fantastyczną kompozycję smakową. To zdecydowanie najdelikatniejsze ciasto jakie przygotowałam do tej pory.
Przepisu na torty i ciasta z owocami:
– torcik jogurtowy z owocami
– tort z owocami
– biszkopt z owocami i bitą śmietaną
– biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką
Składniki na tortownicę 25 cm:
Biszkopt:
3 jaja średniej wielkości
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka budyniu waniliowego (proszek)
szczypta soli
Masa budyniowa:
1 melon miodowy – po zmiksowaniu 1 litr musu z melona wraz z sokiem
2 budynie waniliowe bez cukru (po 37 g) na 500 ml płynu (bez 1 łyżki, którą wykorzystujemy do biszkoptu)
1 galaretka brzoskwiniowa
Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki kremówki 30%
1 żelatyna na 500 ml płynu, której się nie podgrzewa, ani nie łączy z gorącymi płynami tzw. sofort gelatine marki Puda
2 łyżki cukru pudru
Ponadto:
owoce sezonowe (borówki, maliny, brzoskwinia i czereśnie) i kolorowa posypka
Przepis na biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy, aż masa będzie lśniąca a cukier się rozpuści. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy po 1 żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę wymieszaną z budyniem i powoli mieszamy łyżką silikonową aż do połączenia składników. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Ja mam, silikonową tortownicę ze szklanym dnem, nie trzeba jej smarować tłuszczem, ani wykładać papierem do pieczenia.
Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową.
Masa budyniowa: Melona kroimy na pół, usuwamy pestki, a miąższ miksujemy blenderem. W szklance musu z melona rozpuszczamy suche budynie, resztę musu wraz z sokiem doprowadzamy do wrzenia w garnku. Cały czas energicznie mieszamy trzepaczką, wlewamy budynie i gotujemy, mieszając cały czas, aż masa zgęstnieje, następnie wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Gorący budyń wylewamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i zostawiamy, aż będzie zimny.
Masa śmietanowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i suchą żelatynę, miksujemy do chwili połączenia się składników. Przekładamy masę śmietankową na zimną masę budyniową.
Ciasto posypujemy sezonowymi owocami i kolorową posypką, wstawiamy na 1 godzinę do lodówki by wszystkie warstwy dokładnie stężały.
Ciasto polecam kroić nożem zamoczonym we wrzątku.
Torcik wygląda obłędnie! Idealny na lato 🙂