Jajka w sosie chrzanowym to proste danie obiadowe, lekkie, które prawie każdemu smakuje. Przygotowuję je gdy nie mam czasu na gotowanie, albo chcę zjeść coś bezmięsnego. Wystarczy ugotowane na twardo jajka podać z pysznym sosem chrzanowym. Polecam też przepis na ozorki w sosie chrzanowym.
Prosty przepis na letni, bezmięsny obiad, jajka w sosie chrzanowym.
Składniki na 2 porcje:
4 jajka ugotowane na twardo (jajka gotujemy ok.10 minut gdy wkładamy je do zimnej wody)
sos chrzanowy:
250 ml bulionu
4 łyżki chrzanu (w zależności od preferencji)
1 łyżeczka cukru
2 łyżki gęstej śmietanki 30%
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku
Jak przygotować Jajka w sosie chrzanowym? Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i odrobiną gorącej, żeby nie było grudek. Całość wlewamy do gorącego bulionu. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek i zagotowujemy, dodajemy chrzan ok. 4 łyżki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy też dla zrównoważenia smaku trochę cukru. Jajka kroimy na pół i przekładamy do sosu. Na koniec dodajemy gęstą śmietankę, możemy dodać posiekany koperek i już nie gotujemy. Podajemy np. z podsmażonymi ziemniakami, możemy podać z buraczkami, surówką, marchewką czy też innym dodatkiem. Smacznego!