Pudding chia z truskawkami. Zdrowa odskocznia od klasycznych przepisów, które ostatnio pokazujemy na blogu. Coś lekkiego na ząb podczas upałów jest wskazane.
Nasiona Chia poznałam ładnych parę lat temu, a pierwszy przepis z chia ukazał się na blogu przed 4 laty tutaj. Od tamtej pory pudding chia jem dosyć regularnie na śniadanie i cieszy się u mnie niesłabnącym powodzeniem w postaci deseru z owocami sezonowymi.
W zależności jakiego płynu użyjemy do przygotowania deseru: jogurtu, mleka smakowego, czy soku Pudding chia będzie mieć różny smak. Do deseru z nasion chia można wykorzystywać też różne świeże, czy suszone owoce, oraz dodatki w postaci bakalii, musli, orzechów, czy ziaren.
Mam kilka ulubionych wersji puddingu z chia, szczególnie polecam chia pudding z klementynką i physalis, Pudding chia z owocami, Pudding chia kakaowy,
A dzisiaj Wam polecam sezonowy pudding chia z truskawkami o posmaku kokosowym, latem warto wykorzystywać do puddingu inne sezonowe owoce jak maliny, borówki, czereśnie, wiśnie – jak zawsze deser wyszedł ładny i smaczny!
Składniki na 2 porcje:
4 łyżki nasion chia
1 ½ szklanki rozcieńczonego z wodą mleka kokosowego 1: 1, lub napoju kokosowego
½ -1 łyżeczki miodu
truskawki
Jak przygotować pudding chia z truskawkami?
Napój kokosowy miksujemy w blenderze z miodem, nasionami chia i kilkoma truskawkami, odstawiamy na 2 godziny do lodówki, aż wytworzy się żelowa konsystencja.
Pudding chia przekładamy do naczyń, w których chcemy go podać. Na wierzchu rozkładamy pokrojone truskawki. Pudding chia z truskawkami jest gotowy. Smacznego!