KURCZAK W SOSIE CEBULOWYM to bardzo proste danie z patelni. Danie szybkie, łatwe i tanie. Tak przygotowywała kurczaka moja mama, bardzo mi smakował, przygotowuję więc i ja. Taki obiad robi się w 45 minut. Wykorzystujemy prawdziwą cebulę, a nie zupę cebulową z torebki jak w sporej liczbie przepisów.
Sos jest delikatnie cebulowy, ale wyrazisty i niezwykle smaczny. To jedno z moich ulubionych dań z kurczakiem. Idealnym dodatkiem będą ziemniaki puree z koperkiem i tarte buraczki.
Jeśli lubisz potrawy z kurczaka, to TUTAJ znajdziesz 50 najlepszych przepisów z kurczaka.
Składniki na 4 porcje kurczaka w sosie cebulowym:
1 mały kurczak lub 2-3 ćwiartki, lub 2 piersi kurczaka
2 duże cebule
śmietanka 30%, duży chlust ok. 1-2 łyżki
1-2 łyżki mąki
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, po 2 duże szczypty, (ale ty możesz doprawić po swojemu)
olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania przepisu KURCZAK W SOSIE CEBULOWYM
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i czerwoną papryką. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni. Układamy kawałki kurczaka i smażymy na złoto z obu stron, następnie kurczaka przesuwamy na bok i na patelnię wrzucamy cebulę, rozkładamy ją na całej powierzchni, na niej układamy kurczaka, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy, tak długo aż cebula będzie złota, wsypujemy mąkę, lekko mieszamy, wlewamy ok. 250-300 ml wrzącej wody, mieszamy, ponownie przykrywamy i dusimy ok. 30 minut. W tym czasie mięso zmięknie a sos zacznie gęstnieć. Wlewamy duży chlust słodkiej śmietanki i dusimy jeszcze kwadrans pod przykryciem. Kosztujemy, jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą. Sos powinien ładnie zgęstnieć.
Kurczaka w sosie cebulowym polecam podawać z puree z ziemniaków i z tartymi buraczkami, lub zasmażaną modrą kapustą. Smacznego!
Dla mnie cebula była raczej dodatkiem do sosu niż samą bazą, ale spróbowałam i nie żałuję. Do przepisu dodałam trochę czosnku. Super smak 🙂