Kurczak w sosie grzybowym. U nas w każdą niedzielę na pierwsze danie jest rosół, na drugie danie podaję zawsze coś co lubimy: często jest kotlet schabowy, rolady wołowe, czy też inne mięsne danie z wieprzowiny, czy kurczaka. Ale zawsze mam dylemat co zrobić z kurczakiem z rosołu. Często robię: kurczaka w potrawce, Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu, Zupa z kurczaka i warzyw.
Tym razem wpadłam na pomysł aby na poniedziałkowy obiad zrobić kurczaka w sosie grzybowym, gdyż sezon grzybowy trwa jeszcze w najlepsze. W sobotę Piotrek nazbierał sporo podgrzybków, część zrobiłam w occie, a resztę grzybów pokroiłam w plastry i obgotowałam. Obgotowane grzyby stały w lodówce więc postanowiłam je wykorzystać do kurczaka z rosołu. Mając gotowane pałki kurczaka i obgotowane grzyby przygotowałam na poniedziałkowy obiad pysznego kurczaka w sosie grzybowym na bazie podgrzybków i śmietany. Do tego podałam ziemniaki z koperkiem. Takie danie spokojnie przygotujecie w 30 minut.
Kurczak w sosie grzybowym:
Składniki na obiad dla 3-4 osób:
5 ugotowanych pałek z kurczaka
1 cebula
sól i pieprz
3/4 szklanki rosołu lub bulionu
250 g obgotowanych podgrzybków
50 ml śmietanki 30 %
natka pietruszki
olej do smażenia
1 łyżka mąki
Przepis na kurczaka w sosie grzybowym. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy obgotowane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy razem. Grzyby z cebulą posypujemy mąką, mieszamy, gdy mąka straci surowość wlewamy rosół, ponownie mieszamy i chwilkę dusimy. Wkładamy do grzybów z cebulą ugotowane pałki kurczaka, wlewamy śmietankę i jeszcze chwilkę całość razem dusimy, aż sos zgęstnieje. Podajemy kurczaka w sosie grzybowym z kaszą, ryżem, czy ziemniakami, obowiązkowo z natka pietruszki. Smacznego!