Rogaliki z marcepanem półfrancuskie drożdżowe bez wyrastania z gotowych arkuszy ciasta francuskiego i drożdżowego
Rogaliki z ciasta półfrancuskiego, szybkie w przygotowaniu, w sam raz dla niespodziewanych gości, proste dla każdego beztalencia kulinarnego, który tym przepisem może zabłysnąć wśród znajomych i rodziny! Wystarczą tylko 3 składniki do przygotowania tych rewelacyjnych rogalików: marcepan, oraz blaty gotowego ciasta francuskiego i drożdżowego tej samej wielkości. Z obu tych ciast przygotujemy błyskawiczne ciasto półfrancuskie, które jest rewelacyjne do pasztecików i rogalików na słodko i słono.
Tradycyjne ciasto półfrancuskie drożdżowe, nie jest trudne do przygotowania, ale jest bardzo czasochłonne, jest z dodatkiem środków spulchniających, w tym wypadku drożdży i wymaga kilkukrotnego składania z masłem, wałkowania oraz długiego chłodzenia.
Ale ja mam dla Was dobrą wiadomość – ciasto półfrancuskie możemy przygotować z gotowych arkuszy ciasta francuskiego i drożdżowego, wystarczy je razem złożyć, kilka razy rozwałkować i mamy prawdziwe ciasto półfrancuskie, ciasto tak przygotowane nie wymaga wyrastania, oraz chłodzenia.
Zawsze mam w lodówce gotowe ciasto francuskie i ciasto drożdżowe, tak w razie w…, gdy Piotrka najdzie ochota na coś słodkiego, gdy przyjdą niespodziewani goście, albo gdy 11 listopada, oprócz Święta Niepodległości są imieniny Marcina i w naszej Wielkopolsce piecze się z tej okazji rogale marcińskie takie jak w tym przepisie na blogu.
Nie miałam białego maku, marcińskie rogale w Niemczech nie do kupienia, więc z tej okazji przygotowałam taki mały słodki ersatz, drobną namiastkę prawdziwych rogali marcińskich, w postaci pysznych pófrancuskich rogali z marcepanem, gdyż miałam pyszny marcepan w kostce i karmelizowane siekane orzechy laskowe, które były idealne do obsypania już upieczonych rogalików po lukrowaniu.
Polecam też przepis na rogali ze śliwkami
Składniki na 14 rogalików półfrancuskich z marcepanem:
1 arkusz ciasta francuskiego
1 arkusz ciasta drożdżowego
marcepan w kostce
cukier puder + sok z cytryny do przygotowania lukru
karmelizowane orzeszki laskowe do posypania rogalików
Lukier cytrynowy: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości by lukier podczas ucierania stał się lejący. Do szklanki wsypujemy ok. ½ objętości cukru pudru, wlewamy sok z cytryny. Cukier puder ucieramy za pomocą łyżki z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone rogaliki.
Jak zrobić ciasto półfrancuskie na rogale z marcepanem. Błyskawiczne ciasto półfrancuskie z gotowych arkuszy ciasta:
Marcepan kroimy na 14 równych części, robimy kulki. Oba rodzaje ciasta wyjmujemy z lodówki na ok. 20 min przed pieczeniem. Oba arkusze ciasta: francuskiego i drożdżowego składamy jedno na drugie, dociskamy do siebie palcami, następnie ciasto składamy na trzy, zakładając dłuższe boki ciasta do środka, rozwałkowujemy. To składanie ciasta i rozwałkowywanie powtarzamy jeszcze 1 raz.
Z ciasta formujemy prostokąt, kroimy wzdłuż na pół i dzielimy na trójkąty jak na zdjęciu. W sumie wychodzi 12 trójkątów i 4 połówki które możemy połączy ze sobą po 2 i otrzymamy dodatkowe 2 trójkąty.
Przy krótszym boku każdego trójkąta nakładamy kulkę z marcepana i zwijamy w kształt rogalika. Gotowe rogaliki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut w temp. 180st C aż się zarumienią. Wyjmujemy rogaliki i studzimy. Lukrujemy i posypujemy karmelizowanymi orzeszkami. Smacznego 🙂