Kotlety z kurczaka w panierce

Kotlety z kurczaka w panierce wyglądają jak tradycyjny kotlet schabowy ale są przygotowane zupełnie inaczej.
kotlety drobiowe

Są chrupiące i soczyste dzięki marynacie, w której leżakowały całą noc. W trakcie marynowania mięso kruszeje i staje się delikatne. To inny pomysł niż tradycyjnie przygotowane smażone kotlety z ćwiartek kurczaka panierowane tylko w mące, jajku i bułce tartej . Moje kotleciki są bardzo smaczne i zapewniam Was, że przypadną do gustu wszystkim domownikom. Polecam ten przepis dzięki któremu tzw. kotlet schabowy z kurczaka (wiem, że schab ma tylko świnia, ale smalec czy pasztet z fasoli też się przyjął w kuchni) jest kruchy,  mniej tłusty od tradycyjnego schabowego z wieprzowiny.

Zobaczcie jak zrobić pyszne kotlety z kurczaka.

Polecam też inny przepis na kotlety z piersi kurczaka przyprawione domową przyprawą do kurczaka i pieprzem, panierowane w jajku i bułce tartej.

Składniki na 3-4 kotlety:
1 filet z kurczaka
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki sosu majonezowego remoulade lub 2 łyżki majonezu np. domowego
2 łyżki mąki
przyprawa pikantna w młynku z chili, papryki, pieprzu, tymianku i soli morskiej

bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować najlepsze kotlety drobiowe panierowane? Filet kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry. Plastry drobiowe wkładamy do woreczka foliowego i  lekko rozbijamy tłuczkiem. Przygotowujemy marynatę do kurczaka: do pojemnika wbijamy jajko, dodajemy sos lub majonez, śmietanę oraz sporo pikantnej przyprawy i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i całość ponownie mieszamy aby nie było grudek. Mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy aby całe mięso było pokryte marynatą, zamykamy pojemnik i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Gdy chcemy usmażyć kotlety, wyjmujemy pojemnik z lodówki i pojedynczo panierujemy kotlety w bułce tartej z każdej strony. Kotlety drobiowe smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Panierowane kotlety drobiowe podajemy z ulubionymi dodatkami np. frytkami, gotowanymi ziemniakami, lub puree ziemniaczanym oraz z ulubioną surówką. Ja przygotowałam dwie surówki: marchewką i ananasem, oraz surówkę z kiszonej kapusty z dodatkami.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *