Przekąska z ogórka. Ogórek faszerowany twarogiem to kolejny mój pomysł na przekąskę z ogórków wypełnioną twarogiem, papryką i szczypiorkiem. Taki fingerfood bez chleba ta wspaniała przekąska, wegetariańska, bez węglowodanów i bez glutenu! Ogórek składa się głównie z wody, dlatego też jest bardzo polecany we wszystkich dietach odchudzających. Przyśpiesza spalanie kalorii i usuwa nadmiar wody z organizmu.
Polecam do tej przekąski kupić bardzo grube ogórki, im damy więcej farszu, tym lepiej!
Można też wykorzystać do farszu zamiast twarogu, serek ziołowy z jogurtu albo ser feta i np. czarne lub zielone oliwki. Albo wykorzystać farsz z tego przepisu na Faszerowane roladki z ogórka z twarogiem i rzodkiewką.
Zamiast oliwek można również użyć suszonych pomidorów do faszerowanych ogórków.
Natomiast gdy majonez Wam jest nie straszny to polecam przepis na Ogórki faszerowane sałatką jarzynową lub Ogórki faszerowane sałatką ryżową
Składniki na 2 porcje przekąski z ogórków: ogórki faszerowane twarogiem, papryką i szczypiorkiem
1 ogórek wężowy
sól
4 kopiaste łyżki twarogu, serka kanapkowego, serka śmietankowego
kawałek czerwonej papryki (o. 1/5)
szczypiorek
Miks mieszanki przypraw z chili, papryki, pieprzu, tymianku, rozmarynu i soli
Przekąska z ogórka – przygotowanie ogórków faszerowanych twarogiem: Ogórek kroimy na pół. Usuwamy pestki za pomocą łyżeczki i środek posypujemy dwiema szczyptami soli , na deseczce układamy 2 warstwy ręcznika papierowego, kładziemy na nich ogórki otworem skierowanym w dół, a następnie wkładamy je do lodówki na około pół godziny. W międzyczasie robimy nadzienie. Paprykę i szczypiorek siekamy. Twarożek umieszczamy w misce, dodajemy paprykę i szczypiorek, doprawiamy i mieszamy.
Następnie odkładamy farsz na bok.
Wyjmujemy ogórka z lodówki i wycieramy do sucha ręcznikiem. Następnie odwracamy pionowo na desce otworem do góry. Wkładamy farsz i wygładzamy go równo na wierzchu.
Posypujemy resztą papryki i szczypiorku, doprawiamy jeszcze powierzchnię farszu. Ogórka kroimy w dość grube plastry i umieszczamy np. na desce, na talerzu do serwowania itp.. Podajemy od razu.