Gulasz z kiełbasą i pieczarkami.
Pomysł na ten prosty, ale kolorowy gulasz z parówkami i warzywami wpadł mi do głowy rano, gdy nie miałam pomysłu na obiad. Zapomniałam wyjąć z zamrażarki mięso, a w lodówce niby wszystko było, ale pomysłu jakoś brakowało. W lodówce miałam cienkie paróweczki, pomidory siekane w puszce i pieczarki w plastrach również w puszce.
Danie wyszło, gdyż gulasze to jednogarnkowe dania, które właściwie robią się same, no prawie same 😉 i do tego Gulasz z kiełbasą i pieczarkami smakował. Mimo to dla większości będzie to proste, skromne danie, no i do tego z puszek i na dodatek z parówkami!
Polecam też:
– gulasz z kiełbasą i warzywami
– pikantny gulasz z serc
– gulasz wołowy
– gulasz z podrobów z pieczarkami
Przepis na gulasz z kiełbasą i pieczarkami
5 cienkich cielęcych parówek
1 puszka pieczarek w plastrach – 290 g
1 puszka krojonych pomidorów w soku – 400 g
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka oleju
sól, pieprz, czerwona ostra papryka do smaku
Do podania makaron fusilli
Przygotowanie gulaszu z kiełbasą i pieczarkami z dodatkiem pomidorów:
Parówki kroimy w grubsze plastry. Rozgrzewamy olej, wrzucamy odsączone pieczarki, podsmażamy, dodajemy krojone pomidory z sokiem, dusimy do odparowania. Następnie dodajemy pokrojone paróweczki, wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Zagotowujemy całość i dusimy jeszcze ok. 5 minut, aby smaki się połączyły Jeśli gulasz jest za gęsty można go rozrzedzić wrzącą wodą. Gorący gulasz podałam z makaronem fusilli, ale można zjeść z chlebem. Smacznego!
Proste i pyszne. Takie przepisy lubię najbardziej. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2020 🙂