Ciasto czarno białe. Błyskawiczne ciasto dwukolorowe upiekłam ciasto z okazji Dnia Mężczyzny. Ale to ciasto można upiec również bez okazji. Aby było bardziej świąteczne można zrobić polewę czekoladową i posypać jakąś ciekawą posypką z orzechów, owoców kandyzowanych albo posmarować owocową frużeliną lub zrobić owocowy wierzch z galaretką.
Murzynek obok sernika to w naszym domu ulubione ciasto facetów. Gdy pytam ich jakie ciasto upiec? Przeważnie pada odpowiedź MURZYNEK! Albo połączenie tych dwóch ciasto, czyli CIELAK. Znudził mi się standardowy przepis na murzynka więc urozmaiciłam je o warstwę jasnego ciasta i dodałam do środka owoce. Przepis na ciasto czarno białe jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku!
Polecam też inne przepisy na murzynka:
– Ciasto łaciate z jabłkami
– Murzynek z serem
– Ciasto cielak
Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni
Murzynek z kremem kokosowym
Składniki na średnią blaszkę:
1 duże jajko (u mnie 2-żółtkowe)
300 g jogurtu naturalnego
2 łyżki kakao
4 łyżki oleju rzepakowego
2 ½ szklanki mąki ,
3/4 szkl. cukru,
1 budyń śmietankowy
spulchniacze ( po 1 łyżeczce sody i proszku)
szczypta soli
cukier puder do posypania
maliny i borówki
Jak upiec ciasto czarno białe? Mieszałam składniki ręcznym mikserem, ale można też trzepaczką rózgową, bez wykorzystania miksera. Jajko ubijamy trzepaczką z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt i olej, łączymy składniki przez ubijanie. Mieszamy w jednej misce mąkę, proszek budyniowy, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych. Łączymy całość dokładnie mieszając. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki wody gazowanej. Dzielimy ciasto na 2 części, dodajemy do jednej kakao. Przekładamy masę kakaową na spód blaszki. Układamy owoce, przykrywamy je jasnym ciastem. Pieczemy ciasto w 175-180 stopniach C ok. 30-35 min. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce, ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!