Rolada z chleba z szynką, pastą jajeczną i serem. Rolada kanapkowa z szynką i pastą jajeczną jest bardzo efektowna, do tego bardzo smaczna. Taką roladę możecie zrobić sami w domu, gdyż nie jest trudna, ale potrzeba trochę czasu na jej przygotowanie. Rolada kanapkowa z szynką i pastą jajeczną może stać się hitem wśród dań na Wielkanoc. Twoi bliscy będą nią zachwyceni, bo ta rolada z chleba po prostu zachwyca 🙂 Jeśli szukasz innych pomysłów na Wielkanoc, to kliknij TUTAJ.
Rolada z chleba z szynką i pastą jajeczną to potrawa, która sprawdzi się na różne okazje. Będzie doskonale wyglądać na wielkanocnym stole. Jej piękny wygląd i smak będzie wzbudzać zachwyt gości.
Rolada z chleba z szynką i pastą jajeczną ma kilku warstw. Głównym składnikiem jest chleb tostowy, na nim znajduje się warstwa majonezu, szynki, pasty jajecznej z pieczarkami, ser żółty i znów majonez. Pamiętaj, aby wybrać dobrej jakości szynkę. Rolada została udekorowana majonezem, szczypiorek imitują trawę, a kwiatki z marchewki i pomidorków sprawiają, że czujemy wiosnę.
Ta wiosenna dekoracja sprawia, że można podać taką roladę z chleba na Wielkanoc. Roladę można podać też na inne święta, zmieniając dekorację w zależności od okazji.
Wybierz ten sprawdzony przepis na przepyszną roladę z chleba szynką i pastą jajeczną.
Z chleba tostowego można również przygotować:
– torcik kanapkowy
– Krokiety z kiełbasą
– tosty francuskie
Składniki na rolada z chleba z szynką i pastą jajeczną
1 opakowanie chleba tostowego, potrzeba 15 kromek
8 jajek
kilka marynowanych pieczarek
200 g dobrej jakości szynki gotowanej w plasterkach
150 g żółtego tartego sera
majonez (ok. 10 łyżek)
szczypiorek
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
do dekoracji:
marchewka ,
pomidorki koktajlowe
cienki szczypiorek
majonez
Przygotowanie dania rolada kanapkowa z szynką i pastą jajeczną: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i szczypiorek siekamy. Do jajek dodajemy pieczarki, szczypior i majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.
Z każdej kromki chleba tostowego odkrawamy skórkę. Układamy je na desce w rzędach na tzw. zakładkę, jedna kromka musi zachodzić na drugą (5 kromek x 3 kromki). Brzegi każdej kromki zwilżamy wodą za pomocą pędzelka i rozwałkowujemy.
Chleb tostowy smarujemy majonezem i układamy plastry szynki. Następnie równomiernie smarujemy pastą jajeczną, którą posypujemy żółtym serem. Robimy kleksy z majonezu. Zwijamy ciasno jak roladę, zaczynając od krótszego boku. Owijamy roladę folią spożywczą, końcówki folii skręcamy i zawiązujemy, wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.
W między czasie przygotowujemy dekorację. Marchewkę kroimy na plasterki. Pomidorki kroimy na pół. Z warzyw robimy kwiatki. Szczypiorek kroimy w paski różnej długości.
Roladę wyjmujemy z lodówki, odwijamy z folii i dekorujemy najlepiej tuż przed podaniem. Roladę smarujemy majonezem. Boki dekorujemy szczypiorkiem z warzyw robimy warzywne kwiatki.
Podajemy na Wielkanoc, na inne Święta, jako przekąskę na inne okazje lub przygotowujemy bez okazji! Smacznego 🙂