Sernik bez spodu łatwy i tani, łyżką mieszany. Sernik jest bez spodu, gdyż spód nie jest potrzebny. Podczas pieczenia rośnie wysoko, podczas studzenia równo opada, po upieczeniu jego struktura jest luźna, ale taki ma być w lodówce osiągnie odpowiednią konsystencję! Najlepszy jest na drugi dzień po upieczeniu. To kolejny mój sernik bez spodu, o idealnym serniku bez tłuszczu i mleka pisałam tutaj.
Upiekłam ten prosty sernik bez spodu z samego rana, po południu go dokończyłam, gdyż sernik musiał swoje odstać w lodówce aby stał się zwarty, jest boski, kremowy i każdy z nim sobie poradzi. Do tego sernika nie ubija się białek, wszystko ląduje w misce i szybko miesza się łyżką, nawet mikser nie jest do tego sernika potrzebny! W swoim życiu upiekłam masę serników, ale ten sernik jest mimo, ze prosty i tani jest najlepszy w smaku, o lekko kremowej strukturze. Gwarantuję Wam, że ten sernik będzie wszystkim smakować!
Składniki na tortownicę 24 cm:
1 kg sera z wiaderku, (temp. pokojowa)
4 jajka, (temp. pokojowa)
3/4 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
2 budynie po 40 g,
1 łyżeczka pasty waniliowej
200 g rozpuszczonego masła.
Przepis na sernik bez spodu.
Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy, przekładamy do tortownicy. Ja mam tortownicę silikonową ze szklanym dnem, więc jej nie wykładam papierem, Wy jak macie zwykłą tortownice to polecam spód wyłożyć papierem do pieczenia. Tortownicę z masą sernikową wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (góra-dół) i pieczemy 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy jeszcze ok.45 minut, następnie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik w piekarniku. Po 15 minutach możemy piekarnik otworzyć. Wystygnięty sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dekorujemy jak chcemy, posypujemy cukrem pudrem, lukrujemy, czy smarujemy polewą. Ja tym razem wykorzystałam gotową polewę czekoladową i mini bezy. mogą być kupne. Sernik był boski w smaku, potwierdził to nawet mój syn, który nie przepada za sernikami, Piotrek zaś „piał” z zachwytu jak jadł ten sernik bez spodu! POLECAM!
Zrobiłam, posmakowałam i pokochałam:) uwielbiam serniki bez spodu – to coś dla mnie, a dodatkowo nie potrzebny jest mikser, akurat mam niesprawny więc przepis w sam raz jak znalazł, polecam:)