Muffiny z rabarbarem i cukrem pudrem. Szybki i prosty przepis na słodkie małe co nieco: muffinki z rabarbarem. Muffiny to taka pyszna, podzielna słodkość, z którą za bardzo nie trzeba się cackać. Po upieczeniu można je zapakować w folię i zabrać w gości, na grilla, zrobić z nich jadalny podarunek, oczywiście gdy je bardziej dekoracyjnie przyozdobimy. Te słodko-kwaśne babeczki są bardzo smaczne, można je zrobić także z innymi sezonowymi owocami. Ale wiosną bardzo polecam wersję z rabarbarem. Polecam też przepis na kruche babeczki z rabarbarem. Rabarbar uwielbiam, a szczególnie w postaci bardzo zimnego, kwaskowatego kompotu, który chłodzi i orzeźwia podczas upałów. Ale w słodkich wypiekach jest też niczego sobie. Zazwyczaj przygotowuję tradycyjne ucierane ciasto z rabarbarem, albo tzw. skubańca z rabarbarem, jednak tym razem Piotrek miał ochotę na coś innego… na babeczki. Małe, poręczne, na dwa gryzy. W sezonie wiosennym rabarbar jest nr 1 w moich wypiekach, polecam upiec ciasta z rabarbarem!
My dzisiaj polecamy proste w wykonaniu, przepyszne muffiny z rabarbarem.
Składniki na 12 sztuk muffinek z rabarbarem, babeczki z rabarbarem:
125 ml oleju
125 ml kefiru
2 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Rabarbar pokrojony w plasterki
cukier puder
* szklanka o poj. 250 ml
Jak upiec muffiny z rabarbarem:
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałeczki. W szklance mieszamy olej z kefirem pół na pół. Do miski wbijamy 2 jajka i za pomocą trzepaczki dokładnie ubijamy z cukrem. Mieszamy mąkę i proszek do pieczenia. Do ubitych jajek dodajemy suche składniki, mieszamy mikserem, albo trzepaczką. Blaszkę do muf finek wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do 12 do papilotek do 2/3 wysokości, następnie pośrodku kładziemy porcję pokrojonego rabarbaru, lekko go dociskamy. Muffiny z rabarbarem pieczemy ok 25-30 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni C.Wyciągamy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.