Biszkopt z serem, truskawkami i galaretką . Ciasto z serem, truskawkami i galaretką. Można powiedzieć, że to Truskawkowy sernik na zimno.
W czerwcu mamy rocznice ślubu, urodziny Piotra i moje imieniny, w czerwcu pojawiają się też pyszne truskawki, w związku z tym w czerwcu nie może zabraknąć u nas biszkoptu z truskawkami, w którym zmieniają się jedynie masy, masa może być przygotowana z serka homogenizowanego, z bitej śmietany, czy jogurtu greckiego z dodatkiem galaretki np. truskawkowej.
Czy znajdzie się ktoś, kto nie lubi biszkoptu z truskawkami i z galaretką? Do tego bita śmietana! Mniam, mniam!
Nie sądzę. To jest pyszne, lekkie i szybkie w przygotowaniu ciasto. Mój biszkopt to doskonała „baza” do wszelkich tortów, rolad i torcików z owocami. Zawsze wychodzi delikatny i puszysty, musi się udać!
Mój Biszkopt z serem, truskawkami i galaretką jest najlepszy!
U mnie w domu na ciasto składające się z biszkoptu z lekką masą, z galaretką i owocami mówiło się torcik hiszpański, czy faktycznie to ciasto ma coś wspólnego z Hiszpanią nie mam pojęcia! Tort z truskawkami (hiszpański torcik), Torcik z bitą śmietaną i truskawkami, biszkopt z owocami, biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką
Biszkopt z serem, truskawkami i galaretką. Biszkopt z truskawkami i masą z sera:
składniki na biszkopt:
4 jajka,
cukier- 1 szklanka,
1 szklanka – mąka pszenna,
1 łyżka- mąka ziemniaczana,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
szczypta soli
2 łyżki wody
Blachę 24×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcjami cukier, cały czas ubijając, jak cukier się rozpuści, dodawać po żółtku, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i łyżką mąki ziemniaczanej, powoli dodawać do masy, miksować na mniejszych obrotach. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 30 minut w temp. 170 stopni, a następnie zostawić w piekarniku jeszcze na 5 minut. Ostudzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Składniki na masę serową z galaretką:
1 kg serka homogenizowanego naturalnego
3 szt galaretki truskawkowe na 500 ml wody
1 łyżka cukru pudru
2 opakowania cukru wanilinowego
Na wierzch:
500 g truskawek
2 galaretki krystaliczne o smaku truskawkowym
trochę borówek (opcjonalnie)
opakowanie śmietanki 30% plus cukier puder (ubić na sztywno) lub bita śmietanka w sprayu
Przepis na biszkopt z serem, truskawkami i galaretką
3 galaretki truskawkowe rozpuścić wcześniej w 1 ½ szklanki wrzącej wody, ostudzić, zostawić do lekkiego stężenia, następnie wymieszać mikserem z serkiem homogenizowanym, cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Umyte truskawki odszypułkować pokroić w plastry.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć masą serową z galaretką, wyrównać i ułożyć na masie plastry truskawek, można je lekko wbić w masę serową, w puste miejsca położyć borówki, truskawki powinny lekko zachodzić jedna na drugą, galaretki krystaliczne rozpuścić w 700 ml wrzącej wody, ostudzić, gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na truskawki i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjmujemy, kroimy i dekorujemy bitą śmietaną tuż przed podaniem.
Biszkopt z serem, truskawkami i galaretką . Enjoy summer! Ciesz się latem!