Sałatka z jajkiem i ogórkiem małosolnym . Surówki i sałatki to jest to co lubię wymyślać do obiadu, wystarczy kilka prostych składników, mieszać, zamieniać, inaczej doprawiać i za każdym razem możemy przygotować coś nowego!
Według naukowców nie powinno mieszać się świeżego ogórka z pomidorem, papryką albo innymi bogatymi w witaminy warzywami, gdyż łyżeczka soku z ogórka pozbawia je witaminy C (ma bowiem enzym askorbinazę, który niszczy witaminę C), dlatego dzisiaj polecam przepis z wykorzystaniem ogórka małosolnego!
Świeże ogórki zaleca się jeść osobno, gdyż ułatwiają trawienie, ale właściwości odżywczych mają niewiele. My mimo tego jadamy tak połączone ogórki, bo sałatka grecka, szopska czy pomidory z ogórkiem w śmietanie są pyszne i jakiś enzym tego nie zmieni.
Do przygotowania sałatek wykorzystuję zarówno świeże ogórki, jak i kiszone czy konserwowe. Ogórki małosolne można przygotować na trzy sposoby: tradycyjne ogórki małosolne, ogórki małosolne w plastrach i ogórki małosolne na sucho.
Ta sałatka jest z jajkiem, pomidorami i małosolnym ogórkiem, to jest zdrowe i smaczne połączenie. A pikantna domowa przyprawa jest dopełnieniem smaku w tej letniej sałatce.
Składniki na 1 porcję sałatki z jajkiem i ogórkiem małosolnym:
3 duże liście sałaty strzępiastej
1 jajko ugotowane na twardo,
1 większy ogórek małosolny, u mnie kiszony z imbirem,
kilka pomidorów koktajlowych ,
domowa przyprawa z płatków chili, tymianku, pieprzu ziarnistego i różowej soli
Sałatka z jajkiem i ogórkiem małosolnym:
Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.
Jajko gotujemy na twardo, kroimy w ćwiartki.
Pomidory kroimy na pół lub w ćwiartki, a ogórki małosolne kroimy w grubsze plastry.
Wszystkie składniki sałatki łączymy, doprawiam do smaku mieszanką przypraw. Jak ktoś ma ochotę wzbogacić smak tej sałatki to może skropić ją sama oliwą, albo zwykłym sosem winegret,
Można też przygotować sos do sałatki z 2 łyżek oleju, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżeczki musztardy francuskiej i 1 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.