Desery na bazie bitej śmietany -creme batido (chantilly) często goszczą w kuchni portugalskiej. Ja pokusiłam się o przygotowanie takiego deseru. Cóż powiedzieć, niebo w gębie.
Deser z bitej śmietany to jak Śmietanowy puch, czyli Creme batido.
SKŁADNIKI:
- 330 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- nektarynka
- rodzynki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Śmietanę 30% schłodzić w lodówce i ubić z cukrem pudrem. Nektarynkę umyć, osuszyć, usunąć pestkę i zetrzeć na tarce o małych oczkach na mus. Mus dodać do ubitej śmietany i miksować aby powstał puch. Nakładać do szklanych pucharków. Śmietankowy puch owocowy udekorować paseczkami nektarynki i rodzynkami.
wlasnie jem nektarynke 😀 tylko bitej smietany mi brakuje niestety 🙁
lubię takie kaloryczne i puchate deserki
Za pyszne przepisy nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:)
http://pysznakuchnia.com.pl/testy-i-warsztaty/versatile-blogger-award/#comment-217
Pozdrawiam 🙂
Jola, wielkie dzięki, jak odpocznę po warsztatach doradczych to coś skrobnę o sobie:)