Creme batido (deser z bitej śmietany)

Desery na bazie bitej śmietany -creme batido (chantilly) często goszczą w kuchni portugalskiej. Ja pokusiłam się o przygotowanie takiego deseru. Cóż powiedzieć, niebo w gębie.

Deser z bitej śmietany to jak Śmietanowy puch, czyli Creme batido.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

  • 330 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • nektarynka
  • rodzynki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Śmietanę 30% schłodzić w lodówce i ubić z cukrem pudrem. Nektarynkę umyć, osuszyć, usunąć pestkę i zetrzeć na tarce o małych oczkach na mus. Mus dodać do ubitej śmietany i miksować aby powstał puch. Nakładać do szklanych pucharków. Śmietankowy puch owocowy udekorować paseczkami nektarynki i rodzynkami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Creme batido (deser z bitej śmietany)

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *