Roladki z bakłażana z serem jogurtowym

Roladki z bakłażana z serem jogurtowym
Dzisiaj podaje wam przepis z  jednym z moich ulubionych sezonowych warzyw bakłażanem. Lubicie bakłażany? Ja zakochałam się w tym warzywie po przeprowadzce do Niemiec. Często je grilluję na patelni, ale najczęściej przygotowuję Bakłażany zapiekane z kuskus daktylami warzywami i szynką lub robię pasty do chleba. Uwielbiamgrillowanego bakłażana z serem greckim, oliwkami, miętą i sokiem z cytryny, czy też sałatkę z grillowanego bakłażana. A pasta z bakłażana i wszelkie pasty z ciecierzycy: hummus to moja nowa miłość to niebo w gębie.

Roladki z bakłażana z serem jogurtowym to idealna przekąska. Roladki z bakłażana z serem jogurtowym z dodatkiem ajwaru. podobnie jak Faszerowane roladki z ogórka z twarogiem i rzodkiewką.Będą wszystkim smakować. Takie warzywne roladki z farszem z sera można zabrać ze sobą do pracy, będą też smakować gościom jako imprezowa przekąska, którą łatwo wziąć do ręki, jest na 2-3 kęsy, ale bez okazji roladki warzywne, czy to z bakłażana, czy ogórka też są smaczne.

Składniki na Roladki z bakłażana z serem
1 spory dojrzały bakłażan
domowy serek jogurtowy z ajwarem
1 ząbek czosnku
2-3 szczypty tymianku
duża szczypta chili
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:  Bakłażana myjemy, osuszamy. Kroimy wzdłuż na cienkie plastry, posypujemy solą i odstawiamy, aż na plastrach pojawi się tzw. rosa. Plastry bakłażana delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie smarujemy oliwą wymieszaną z tymiankiem, chili i grillujemy z obu stron ( ja na patelni grillowej). Farsz przygotowałam z domowego serka jogurtowego  mieszając go z ajvarem, wy możecie wykorzystać dowolny serek kanapkowy, albo zrobić farsz z sera feta. Fetę trzeba tylko rozgnieść widelcem, dodać ok. 2 łyżeczek oliwy z oliwek, np. posiekaną w bardzo drobną kosteczkę chili,  oraz czosnek i dowolne zioła.
Na wystudzone plastry grillowanego bakłażana nakładamy porcję farszu z sera, rozsmarowujemy, każdy plaster zwijamy w rulonik, spinamy wykałaczką. Przed podaniem warto roladki  schłodzić w lodówce. Smacznego!

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *