Świeże Sajgonki . Fresh Spring Rolls, krokiety wiosenne, naleśniki wiosenne – popularne danie kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Moje mają postać spring rolls z nadzieniem warzywno-krewetkowym, oprócz krewetek w środku jest żółta i czerwona papryka, ogórek, marchewka, sałata rzymska i cebulka ze szczypiorem, podałam je z sosem sojowym, ale sos sweet chili też będzie idealny.
Mój mąż często mnie zaprasza na sajgonki do wietnamskiej restauracji Hanoi Deli w Europa Pasagge w Hamburgu. Nie przeglądamy menu tylko od razu zamawiamy naszą ulubioną kaczkę i podwójną porcję świeżych Summer Rolls albo smażonych SPRING ROLLS, najczęściej z krewetkami, czasami z kurczakiem, albo wołowiną.
Łączy nas wspólna miłość do jedzenia, podróży i miliona innych różnych drobiazgów…
Dzisiaj dla Was od Nas, podwójna porcja naszych ulubionych świeżych sajgonek. 5 sztuk Fresh Spring Rolls ma tylko 280 kcal, więc są idealne podczas diety. Te domowe sajgonki są pyszne, orzeźwiające, kolorowe i łatwe w przygotowaniu. Wykorzystałam gotowane krewetki i różne świeże warzywa. Jak chcecie je bardziej odchudzić to wykorzystajcie same warzywa!
Składniki farszu są dowolne. Zamiast ogórka można użyć więcej marchewki lub dodać czerwoną kapustę zamiast sałaty. Zamiast marchewki może być rzodkiewka. Można dać awokado i mango, zamiast krewetek można dać tofu lub grillowanego kurczaka, co kto lubi!!!
Świeże Sajgonki . Fresh Spring Rolls .Oto moja ulubiona kombinacja farszu do świeżych sajgonek:
– papier ryżowy, 10 sztuk
– Sałata rzymska
– marchewka (1 mała)
– ogórek (kawałek)
– cebula ze szczypiorkiem
– kawałek czerwonej i żółtej papryki
Wszystkie warzywa pokrój w cieniutkie paski jak na zdjęciu
Świeże Sajgonki . Fresh Spring Rolls . Jak zawijać sajgonki?
Sajgonki mogą wydawać trudne do przygotowania, ale obiecuję, że szybko to opanujecie. Jeśli wcześniej zwijaliście gołąbki z pewnością zrobicie sajgonki! Nie stresujcie się, jeśli Twoje sajgonki nie są do końca idealne.
Kilka wskazówek:
1.Pierwszy krok, należy zmoczyć papier ryżowy najlepiej według opisu na opakowaniu, polecam wodą wymieszana z octem 100 ml wody i 2 łyżki octu. Papier powinien delikatnie zmięknąć. Ułożyć na desce.
2. Drugi krok. Zacznijcie od umieszczenia farszu, czyli kilku kawałków różnych warzyw pokrojonych w cienkie paseczki i krewetki na brzegu papieru i zawinąć papier ciasno nad farszem. Delikatnie naciągnij dolną część papieru ryżowego w górę i przykryj nadzienie. Staraj się, aby nadzienia były zwarte, aby zawijając w górę nadzienie było przykryte. Szerokość nadzienia powinna być równa szerokości sajgonki. Musisz zostawić kilka cm wolnej przestrzeni z każdej strony do celów zwijania.
Gotowane krewetki skropione były sosem rybnym i ostrą przyprawa hot chilli. Dokładna kolejność układania składników nie ma większego znaczenia.
3. Trzeci krok. Następnie złożyć boki papieru i zawinąć wszystko w ciasny rulon.
do końca, sajgonka musi być całkowicie owinięta! Gotowe, możesz ją przekroić na pół, aby farsz był widoczny, ale nie musisz! Postępuj tak ze wszystkimi papierami ryżowymi. Smacznego!