Tarta z budyniem i owocami, czyli francuska tarta : Zamknij usta Teściowej by Magda Steczkowska. To ciasto robię cały rok, niezależnie od pory roku, jest szybkie, pyszne, proste i tanie, zmieniam tylko owoce. Ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, gdyż bardzo często robię je na słodko: przepis na jabłka w cieście francuskim, ekspresowe całuski z ciasta francuskiego. Ciastka francuskie z serem i jabłkiem, Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami. lub wytrawnie: tarta ze szparagami 1 i tarta ze szparagami 2, więc nie muszę papugować przepisów od nikogo, ale w tym przepisie spodobał mi się pomysł na krem budyniowy bez masła zrobiony od podstaw, a nie budyń z torebki kupiony w sklepie, ja zmniejszyłam tylko ilość cukru z 200 g na 100 g.
PRZEPIS na ciasto „Zamknij usta Teściowej” czyli Tarta z budyniem i owocami.
Masa budyniowa:
*3 jajka (całe)
*200 gr cukru u mnie 100 g
*80 gr mąki pszennej, czyli 8 łyżek
*cukier waniliowy (opcjonalnie) 1 op.
*1/2 litra mleka
dodatkowo:
owoce dowolne, u mnie borówki
opcjonalnie posypka u mnie karmelizowane orzechy
Jak zrobić ciasto „Zamknij usta Teściowej” czyli Tartę z budyniem i owocami
Gotowe ciasto francuskie pieczemy wg instrukcji na opakowaniu. Czyli foremkę na tartę wykładamy ciastem francuskim, gdy są luki, to wystające kawałki ciasta odcinamy i doklejamy tam gdzie brakuje, gdy cała foremka jest już wyłożona ciastem to ciasto nakłuwamy widelcem co jakiś czas. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i pieczemy ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Szklankę mleka odlewamy do miseczki, a resztę mleka zagotowujemy w rondelku.
Pozostałe składniki mieszamy intensywnie na gładką masę razem z mlekiem, ja robiłam to ręcznie trzepaczką.
Masę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż budyń zgęstnieje. Trwało to ok.2 minuty.
Masę budyniową wylewamy na upieczone ciasto francuskie.
Dajemy chwilkę, żeby trochę ostygła i dekorujemy ulubionymi owocami wg uznania, ja jeszcze posypuję np. prażonymi karmelizowanymi orzechami, migdałami itp.
i wstawiamy do lodówki.
C
iasto „Zamknij usta Teściowej” czyli Tarta z budyniem i owocami najlepiej smakuje dobrze schłodzone następnego dnia.