Podaję Wam przepis na klasyczny omlet, który jest najprostszą wersją omletu. Aby go zrobić – potrzebujemy 2-3 jajek, 1-2 łyżeczek wody, soli i pieprzu.
Jajka należy roztrzepać widelcem, tak by utworzyły jednolitą masę. Ja lubię omlety z dodatkami, więc do mojego omletu dodałam ser mozzarella i bardzo dobrej jakości kiełbasę krakowską PEKPOL. Omlet z kiełbasą krakowską, serem i szczypiorkiem to świetna propozycja na śniadanie.
- 2 jajka,
- 2 łyżki wody
- 1 szt ser mozzarella,
- 5 plastrów kiełbasy krakowskiej PEKPOL,
- do smaku sól i pieprz kolorowy Kamis,
- do ozdoby pomidory cherry,
- 1 łyżka masła
-
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w plastry, podsmażamy z obu stron na 1 łyżce masła. wylać W miseczce dobrze ubijamy jajka z wodą tak by podczas ubijania wtłoczyć dużo powietrza. Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię, układamy na masie plastry mozzarelli i czekamy do ścięcia jajecznej masy. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym, posypujemy szczypiorkiem, przykrywamy pokrywką, aby masa na powierzchni się ścięła. Wykładamy omlet na talerz i ozdabiamy połówkami pomidorów cherry.
radosc dla podniebienia taki omlet!:)
Masz świętą rację Magda:)