W moim rodzinnym domu piekło się pysznego kurczaka w sposób tradycyjny. Do przygotowania kurczaka pieczonego stosowało się tylko trzy podstawowe przyprawy: sól, czerwoną ostrą paprykę i majeranek. Dzisiaj przygotowałam więc pieczonego kurczaka o tradycyjnym, polskim smaku.
Składniki:
- 4 szt podudzia z kurczaka
- 2 łyżki czerwonej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki majeranku
- Umyte i osuszone podudzia nacieramy dokładnie solą , mieloną czerwoną papryką i majerankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z włączonym termoobiegiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Po 30 minutach podudzia odwracamy, aby były równomiernie upieczone z każdej strony. Kurczaka podajemy np. z kiełkami brokuła i pomidorami.