Świąteczny barszcz jest postny, jednocześnie jest bardzo aromatyczny, o bogatym smaku, przygotowywany jest tradycyjnie na Wigilię. Barszcz jest czysty, łączy smak buraków, warzyw, przypraw i suszonych prawdziwków. Gdy barszcz wigilijny pojawia się na naszym stole, to znak, że możemy zacząć świętowanie. Bez tej zupy w naszym domu Wigilia się nie liczy. Czekamy na ten aromatyczny barszcz cały rok. Przedstawiam Wam przepis na aromatyczny barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków. Ja podaję go na Wigilię z uszkami. Ten rozgrzewający barszcz jest dobry nie tylko na święta. Idealnie się komponuje do pasztecików, które przygotowuję na Sylwestra jeśli gdzieś się nie wybieramy. Wtedy przygotowuję go w większej ilości i zamrażam.
SKŁADNIKI na najlepszy barszcz wigilijny:
- 5 dużych buraków
 - 1 cebula
 - 1 pietruszka
 - 1 mały seler
 - 3 marchewki
 - 1 jabłko
 - sól morska do smaku
 - 8 suszonych grzybów najlepiej borowików
 - 6 szklanek wody
 - 1-2 szklanki domowego zakwasu buraczanego lub kupnego
 - pieprz młotkowany z kolendrą
 - 2 liście laurowe
 - 4 ziarna ziela angielskiego
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka majeranku
 - 1 łyżka cytryny lub biały ocet winny
 - 1 łyżeczka cukru
 
PRZYGOTOWANIE:
Obrane warzywa, jabłko bez gniazdek nasiennych zalewamy wodą , dodajemy grzyby suszone, liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku, cukier, około 1 łyżeczki soli i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Wlewamy sok z cytryny lub ocet winny, aby barszcz nie stracił koloru, dodajemy buraki obrane ze skórki i gotujemy kolejne 30-40 minut. Przecedzamy. Do wywaru dolewamy zakwas buraczany do smaku, dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem młotkowanym z kolendrą, chwilkę jeszcze gotujemy. Podajemy barszcz z uszkami z farszem grzybowym , pasztecikami itp.
Barszcz wigilijny z uszkami jest pyszny, więc go polecam.
							




Pingback: Uszka z grzybami (wigilijne) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Piękne zdjęcia Jolu :), takie eleganckie i odświętne. Ciekawi mnie ten dodatek kolendry…
To jest świeży majeranek 🙂
Pingback: Jak zrobić zakwas z buraków ? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: 12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię