Żeberka wieprzowe w sosie własnym. Tak przygotowane żeberka wieprzowe w sosie przygotowywała moja mama, zawsze obsmażała oprószone mąką mięso, zanim zaczęła je podsmażać i dusić. Aby przygotować pyszne żeberka potrzeba tylko 3 przypraw + cebulę. Powstaje wtedy pyszny sos pieczeniowy, według mnie najlepszy, naturalny sos na świecie, bez konserwantów i zbędnych dodatków. My podajemy duszone żeberka z kaszą, kopytkami, pampuchami, zwanymi inaczej drożdżowymi kluskami na parze, na które przepis znajdziecie tutaj. Zawsze podajemy też do nich ogórka kiszonego lub zasmażane buraczki, ale nie miałam ich pod ręką, gdyż żeberka powstały po spontanicznych zakupach 😉
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych,
- 2 cebule
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki mąki
- do smaku sól, czerwona papryka i pieprz
Jak przygotować Żeberka wieprzowe w sosie własnym? Żeberka kroimy na mniejsze paski, doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej, układamy kawałki mięsa oprószone mąką, obsmażamy z obu stron, mięso wyciągamy na talerz, dodajemy 2 cebule pokrojone w piórka, podsmażamy. Do podsmażonej cebuli przekładamy podsmażone kawałki mięsa, podlewamy wrzącą wodą, przykrywamy dusimy do miękkości, uzupełniając wodą gdy szybko odparowuje, gdy mięso jest gotowe i powstanie pyszny sos podajemy z z tym czym lubimy, ja podałam Żeberka wieprzowe w sosie własnym z kaszą i kiszonym ogórkiem.
tak przygotowane Żeberka wieprzowe w sosie własnym są pyszne, aromatyczne. Polecam.
Poniżej żeberka z pampuchami, zdjęcie stare jak świat 🙂