To danie a’la sushi doskonale się sprawdza gdy nie mamy pomysłu na danie z ryżem. Wystarczą dostępne skłądniki: kapusta pekińska, mango i surimi. Dodatek marynowanego imbiru i pędy bambusa nadają roladkom egzotycznego smaku.
Składniki:
100 g ugotowanego ryżu długoziarnistego
1/2 świeżego mango
4 szt. surimi
6 szt. liści kapusty pekińskiej
1 łyżka suszonych pomidorów z płatkami czosnku
2 szczypty soli
Liście kapusty blanszujemy, studzimy i suszymy papierowym ręcznikiem. Liście kapusty rozkładamy na folii spożywczej, w kształcie prostokąta, tak by zachodziły na siebie, na nich układamy ugotowany wcześniej ryż, który doprawiamy solą i posypujemy suszonymi pomidorami. Na nim układamy paski z mango a przez środek pasek z surimi. Dokładnie zwijamy pomagając sobie folią, końcówki folii okręcamy i wstawiamy roladkę do lodówki na około 2 godziny. Wyjmujemy roladkę, ściągamy delikatnie folię i kroimy w krążki ostrym nożem.
Smacznego!
Pingback: Smażona wątróbka z mango i pomidorkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię