Święta Bożego Narodzenia bez bigosu to u nas nie są Święta. Aby sobie ułatwić życie i nie zostawiać przygotowanie wszystkich świątecznych potraw tuż przed Świętami my przygotowujemy bigos do słoików. Ok. 2 tygodnie przed świętami gotujemy bigos w dużym garnku, z wielu gatunków mięsa, pysznej kiszonej kapusty ze sprawdzonego źródła, a potem wkładamy go do słoików. Aby mieć pewność, że przetrwa dłużej niż do Świąt to go utrwalamy w piekarniku. Tym sposobem mamy mniej roboty tuż przed Świętami i możemy skupić się na przygotowywaniu innych dań.
A bigosu jest tyle, że jemy go jeszcze w Sylwestra, w Nowy Rok i jeszcze jakiś słoik zostanie na czarną godzinę 😉
Polecam nasz przepis na Bigos Świąteczny do słoików.
- 1-2 szt. golonki wieprzowe,
- 5 kg kapusty kiszonej,
- kilkanaście sztuk grzybów suszonych i mnie borowiki suszone,
- 4 szt. liście laurowe,
- 5 szt. ziele angielskie,
- 1/2 kg karkówki wieprzowej,
- 1/2 kg boczku wędzonego,
- 1 kg kiełbasy zwyczajnej,
- 1 op. koncentratu pomidorowego lub domowego sosu pomidorowego
- 250 ml soku pomidorowego, (opcjonalnie)
- do smaku sól, pieprz, papryka
Do garnka, w którym będziemy gotować bigos wkładamy 2 golonki, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zalewamy wodą, mięso musi być przykryte, gotujemy do miękkości. Wyciągamy ugotowane golonki i studzimy. Do gorącej wody w której gotowała się golonka wkładamy niezbyt kwaśną kiszoną kapustę, dodajemy suszone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie, mięso z karkówki, pokrojone w kosteczkę mięso z golonki, gotujemy do miękkości około 1 godziny. W między czasie kroimy w drobną kostkę boczek wędzony i kiełbasę, smażymy na głębokiej patelni, dodajemy paprykę, pieprz i sól do smaku, pod koniec dodajemy sos lub koncentrat pomidorowy, podsmażamy i dodajemy do garnka z bigosem. Miękkie mięso z karkówki wyciągamy, kroimy w kostkę dodajemy do bigosu. Wszystko mieszamy, możemy dodać dodatkowo gęsty sok pomidorowy, gotujemy, do odparowania płynu.
Gorący bigos przekładamy do litrowych słoi, zakręcamy, możemy odwrócić do góry dnem, po wystygnięciu trzymamy w chłodnym miejscu lub w lodówce. Ja polecam utrwalanie słoików w piekarniku wstawiając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na godzinę w temp. 130 stopni C.Studzimy w piekarniku, ten sposób daje nam gwarancję, że bigos w słoikach przetrwa nawet kilka miesięcy. Smacznego!
Jolu pomysł genialny, żeby przed świętami przygotować a potem już tylko świętować, a nie mieszać ledwo stojąc bigos 🙂 Od nowego tygodnia u mnie pyrka bigosik:) pozdrawiam
Ja kiedyś robiłem bigos i zamrażałem ,ale nie smakuje tak jak ze słoika. pozdrawiam
Zastanawiam się czy nie za dużo mięsa jest w tym przepisie ?
Dlaczego za dużo? Każdy robi jak lubi 🙂
Czy słoiki trzeba pasteryzować? Ile moźna je przechowywać?
Pingback: Błyskawiczna fasolka po bretońsku - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Bigos warzywny - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Na 5 kg kapusty to niby nie za dużo mięsa. Ale ja chce upiec bigos, żeby był przyspieszony, więc poszukam takiego przepisu. Tu jest pasteryzacja.