Wigilijne krokiety z kapustą i grzybami to kolejny przepis na danie, które można podać na Wigilijną kolację. Krokiety z kapustą i grzybami to alternatywa do uszek, pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego, groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do wigilijnego barszczu, czy np. zupy grzybowej.
Przepis na krokiety jest prosty, do sporządzenia krokietów wystarczą usmażone wcześniej naleśniki, farsz z kapustą i grzybami, bułka tarta i jajka.
Przygotowanie farszu (można go zrobić wcześniej i zamrozić)
Składniki:
1/2 kg kapusty
2 garści suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki)
2 cebule
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz czarny do smaku
1 łyżka oleju
ewentualnie sól
Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy (ja zostawiłam na noc). Kapustę drobno siekamy. Na drugi dzień grzyby odcedzamy, można je drobno posiekać nożem, ale ja posiekałam je i cebulą w szatkownicy Triblade Kenwood.
Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy 250 ml wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Cebulę szklimy na 1 łyżce oleju i dodajemy grzyby, dusimy ok. 10 minut. Przekładamy do grzybów z cebulą ugotowaną kapustę, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, ale uważam, że kapusta kiszona jest wystarczająco słona.
Smażymy naleśniki:
SKŁADNIKI:
-
- 2 szklanki mąki,
- 1 szkl.mleka,
- 1 szkl.wody gazowanej
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 1/4 szklanki oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE naleśników: 3 jajka ubijamy z solą, dodajemy 2 szkl. mąki, po 1 szkl. wody gazowanej i mleka, dokładnie mieszamy trzepaczką Triblade i smażymy na gorącym oleju z obu stron.
Na każdym naleśniku układamy czubatą łyżkę farszu,zostawiając wolne boku, zawijamy z obu stron na zakładkę i zwijamy w rulonik. Gotowe krokiety panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i smażymy na złoto na oleju. Podajemy jako samodzielne danie np. czerwonego barszczu. Farsz zawsze robię 1-2 dni wcześniej przed Wigilią, aby mieć czas na przygotowanie innych dań Wigilijnych. Z tej ilości wychodzi 10 dużych krokietów, możemy je pokroić wcześniej przed panierowaniem, wtedy wyjdzie ich przynajmniej 2 razy tyle.
Pingback: Uszka z grzybami (wigilijne) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Pingback: Krokiety z pieczarkami i serem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię