Ryby w pomidorach nie przygotowywało się w moim rodzinnym domu. To danie na Wigilijny stół wprowadził u nas Piotr. Ryba w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to teraz obowiązkowy składnik na liście wigilijnego menu. Ryba w pomidorach pojawia się na naszym stole już od dobrych kilku lat, jeszcze się nam nie znudziła. Wcześnie próbowałam tzw. ryby po grecku, czyli z warzywami, ale jakoś nigdy mi nie smakowała, a ta ryba w wykonaniu Piotra jest wg mnie najlepsza, lepszej ryby w pomidorach nie jadłam jeszcze nigdzie.
Do przygotowania ryby w pomidorach potrzebne są morskie ryby: morszczuk, mintaj, w zeszłym roku wykorzystał Piotrek świeżą makrelę. Do zakwaszania Piotrek nie stosuje octu tylko sok z cytryny, wtedy ryba ma delikatnie słodko-kwaśny smak. Rybę w pomidorach najlepiej zrobić 2 dni przed Wigilią, wtedy ryba nabierze wymaganego smaku. Jeśli nie zjemy jej w Wigilię to zawsze znajdzie amatorów w następne świąteczne dni. Piotrek robi ją też czasami na Sylwestra, gdyż może być doskonała przystawką do alkoholu, wiadomo rybka lubi pływać;)
Wreszcie udało mi się zrobić porządne zdjęcie, gdyż ryba w pomidorach to mało fotogeniczne danie.
Przepis na Rybę w pomidorach (najlepsza) ryba w pomidorach:
- 1,5 kg filety z ryby,
- 3 szt cebule,
- 6 szt. ziela angielskiego,
- 3 szt. liść laurowy,
- 4 łyżki cukru,
- 1/2 szt. cytryny,
- 1 szkl. oleju,
- 10 dag mąki,
- 200 g przecieru pomidorowego
- 10 dag bułki tartej
- do smaku sól morska prowansalska i kolorowy pieprz Kamis,
Filety z ryby kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie, obtaczamy w mące wymieszanej z bułką tartą. Panierowane kawałki ryb smażymy w oleju na złoty kolor. Ryby układamy w szklanej misce. Na tym samym tłuszczu co smażyliśmy ryby szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy szklankę wody zagotowujemy, wsypujemy 4 łyżki cukru, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy cały słoiczek przecieru pomidorowego, zagotowujemy. Po zagotowaniu wyciskamy sok z cytryny. Gorącym sosem zalewamy rybę, studzimy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Można jeść jeszcze w tym samym dniu, ale polecam wytrzymać do Wigilii.
Smacznego.
Ryba z pomidorami łączy się doskonale:)
Robię taka samą rybkę w pomidorkach z takimi samymi przyprawami.Rybę przed smażeniem skrapiam cytryną ,a sos doprawiam octem,bo lubimy wyrażny smak.Polecam,bo rybka jest naprawde NAJLEPSZA!!!!
Piotrek nie cierpi octu, ostatnio przygotowywał rybę na spotkanie fundacji, w której działamy i jedna z uczestniczek skomentowała- mój tata robi najlepsze ryby na świecie, ale ta ryba jest jeszcze lepsza! My wszyscy lubimy ten przepis właśnie za delikatny smak.
Wygląda smakowicie. Ta rybka to na zimno czy na ciepło?
Na zimno.
Po prostu pychotka….:)
Pingback: Kurki w sosie słodko-kwaśnym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
W pomidorach i bez pomidorów? A jaką mąkę Pani daje? Pozdrawiam
A przecier, czy koncentrat pomidorowy to nie pomidory? Mąkę pszenną. Pozdrawiam.
zyzol, 18 grudnia 2017 o 19:54 :
Twój komentarz oczekuje na moderację.
zyzol, 18 grudnia 2017 o 19:53 :
Twój komentarz oczekuje na moderację.
Nie używam cytryny. Tylko ocet. Pozostałe przyprawy jak w przepisie. Jak moja mama. Przy smażeniu ryby pełna panierka. Mąka, jajko. mleko i przyprawy- pieprz i sól. Moja rodzina stwierdziła, że jest to wierny przepis Mamy. Nie wyobrażają sobie, abym jej nie zrobił na Wigilię. Od najstarszych do najmłodszych. Mam to wyczucie smaku. Naszej RODZINY. 🙂
Ja również robię rybkę w pomidorach:D Używam domowego przecieru pomidorowego i daję ocet jabłkowy zamiast cytryny (dla mnie sok z cytryny znacznie zmienia smak). Tak czy inaczej, polecam każdemu kto nie może patrzeć na „rybę po grecku” 😛
Jestem amatorem, ale lubię dobrze zjeść a tym bardziej rybkę i zrobiłem z przepisu poprosi mistrzostwo świata ryba palce lizać polecam
Zrobiłam rybę według przepisu. Rewelacja! Polecam każdemu. Dla mnie najlepszy przepis na świecie.
Zamierzam zrobić tę rybę na Święta. Chciałabym jednak się upewnić czy chodzi o przecież pomidorowy czy może o koncentrat pomidorowy?
Prosze o sprecyzowanie. Uzywamy przecieru pomidorowego czy koncentratu?
Od 50 lat robię taką rybę i uważam, że jest o wiele lepsza niż po „grecku” bo nic nie zabija smaku ryby.
Robię podobnie. Rybę smażę na patelni w oleju ale na patelnię kładę papier do pieczenia nie nasiąka olejem i się nie rozpada. A cebulkę posypuję solą pieprzem cytrynowym i dodaję trochę cukru jest chrupiąca.
Co roku korzystam z tego przepisu. Nigdy go nie zapisałam i co roku mam nadzieję, że znajdę go w internecie 😅 jest i w tym 🤪