Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem to smaczny i tani dodatek do klusek i kopytek. Najlepsza w smaku kapusta kiszona zasmażana jest przygotowana z młodej kapusty kiszonej. . Polecam też przepisy na kapustę kiszoną zasmażaną z kminkiem oraz czerwoną kapustę zasmażaną.
Kapusta kiszona zasmażana,
Składniki:
25 dag młodej kapusty kiszonej z marchewką,
1 szt cebula,
szczypta chilli,
1 łyżeczka mąki pszennej,
1 łyżeczka oleju,
2 łyżki siekanego boczku wędzonego
natka pietruszki
Kapusta kiszona zasmażana, przygotowanie:
Kiszoną kapustę kroimy drobniej, cebulę siekamy w małą kostkę. Kapustę z cebulką lekko podsmażamy na 1 łyżeczce oleju z siekanym boczkiem. Doprawiamy niewielką ilością chilli. Podlewamy kapustę niewielką ilością wrzącej wody i dusimy pod przykryciem, do odparowania wody. Posypujemy kapustę 1 łyżeczką mąki, mieszamy, chwilę prażymy i znów podlewamy małą ilością wody, trzymamy na gazie aż woda odparuje. Dodajemy trochę posiekanej natki pietruszki.. Taka kapusta to doskonały dodatek do kopytek, wykładamy kapustę obok klusek.
Pingback: Zeppeliny. Pyzy z mięsem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię