Kruche ciasteczka orzechowe w kształcie serca mają dwa kolory, gdyż do części ciasta dodałam zawartość jednego cukrowego pisaka o kolorze czerwonym, oraz posiekane orzechy w masie cukrowej, nie dałam cukru do ciasta. Ciasteczka są kruche, delikatne, są pysznie. Ze względu na swój orzechowy farsz będą smakować do kawy lub herbaty. Ciasteczka mają kształt serca można je przygotować na Walentynki, na Dzień Kobiet, lub inną uroczystość.
Ciasteczka przygotowuje się szybko, ja je robię w robocie 5 minut. Przy ręcznym wyrabianiu trzeba ciasto schłodzić w lodówce, wyrabiając mechanicznie nie ma takiej potrzeby. Na bazie tego przepisu przygotowałam również Ciasteczka kawowe: przepis tutaj
Przepis na pyszne Kruche ciasteczka orzechowe serca:
SKŁADNIKI :
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 żółtko
5 łyżek zmielonych orzechów piniowych w masie cukrowej
125 g masła 82% lub margaryny
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE :
Orzechy w polewie cukrowej siekamy drobno, ja zrobiłam to w szatkownicy Triblade Kenwood. Mąkę pszenną wsypujemy do misy robota. Wsypujemy posiekane orzechy i domowy cukier waniliowy, dodajemy sodę, mieszamy hakiem robota. Wbijamy 1 żółtko i wrzucamy pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy zawartość czerwonego cukrowego pisaka, wałkujemy razem obie części podsypując delikatnie mąką , z ciasta wykrawamy foremką serca. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka lekko spłaszczamy.
Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 15 minut.
Ciasteczka możemy przygotować jako drobną przegryzkę do kawy lub herbaty, po co kupować gotowe ciastka, jak można poświęcić 20 minut i mieć całą blachę domowych ciasteczek. Z tej ilości składników wychodzi 24 sztuki ciasteczek.