Ryba w galarecie, czyli szczupak w galarecie doskonale może zastąpić karpia w galarecie na Wigilijnym stole.
Szczupak w galarecie
SKŁADNIKI:
- 2 szczupaki ok. 1 kg
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu kolorowego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki żelatyny
- groszek zielony i natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE: Szczupaki sprawiamy, odcinamy głowy, ogony i płetwy. Umyte ryby kroimy w dzwonka ok. 3 cm. W garnku z 1 litrem wody zagotowujemy ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, ziarna pieprzu, cebulę i marchewki z pietruszką z 2 łyżeczkami soli, gotujemy około 20 minut, wtedy dodajemy dzwonka szczupaka i gotujemy od 10 do 15 minut (to zależy od wielkości ryby) nie możemy rybę rozgotować. Wyciągamy marchewki, jedną kroimy w cienkie plasterki i układamy na półmisku w kształcie ryby, obok marchewki kładziemy zielony groszek, w środku układamy dzwonka gotowanej ryby, dekorujemy natką pietruszki. Wyciągamy łyżką cedzakową pozostałe składniki wywaru wsypujemy 2 łyżki żelatyny, nie gotujemy, tylko dokładnie mieszamy, gdy płyn ostygnie, zalewamy rybę na półmisku, gdy to co zostało w garnku zaczyna tężeć nakładamy bezpośrednio na rybę, wstawiamy do lodówki. Polecam, pyszna i delikatna potrawa.