Sporo osób wchodzi do kuchni by zrobić coś szybkiego i zaraz z tej kuchni wyjść. Amatorzy szybkich dań zapewne znają bruschettę. Bruschetta / grzanka z oliwkami i pomidorami obok Tradycyjnej bruschetty bardzo mi smakuje. Z czarnych oliwek lubię też do grzanek domową tapenadę, czyli pastę z oliwek, te gotowe ze sklepu mi nie smakują. Bruschetta to inaczej grzanka, ze smacznego pieczywa, posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem. Wariant podstawowy to dodatek pomidorów, oliwy, bazylii i czosnku. Bruschetta, obok sałatki caprese jest jedną z najpopularniejszych przekąsek włoskiej kuchni.
Bruschetta bardzo często gościła na moim stole, nawet jak nie wiedziałam, że to jest bruschetta;) nazywała się po prostu grzanką. Dodałam do podstawowych składników pokrojone czarne oliwki i powstała Bruschetta z oliwkami i pomidorami. Ale można też dodać kapary, długo dojrzewającą wędlinę i mamy ekskluzywne danie kolacyjne.
Bruschetta z oliwkami i pomidorami doskonale pasuje na spotkanie ze znajomymi.
Składniki:
- 2 kromki chleba lub bułka pszenna
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 pomidor
- 1 duży ząbek czosnku
- 5 czarnych oliwek
- sól morska i czarny pieprz
Przygotowanie:
Kromki chleba skrapiamy obficie oliwą i podpiekamy na rozgrzanej patelni lub w piekarniku, przygotowując złociste grzanki. Grzanki nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Możemy też grzanki przygotować w tosterze, ale nie skrapiamy ich oliwą przed pieczeniem tylko po.
Z pomidora usuwamy gniazdka nasienne, możemy też usunąć skórkę i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Kostki pomidora wrzucamy do miski, dodajemy posiekane listki bazylii, pokrojone czarne oliwki i resztę czosnku. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Tradycyjna bruschetta to są ciepłe grzanki, nakładamy więc na przygotowane kromki mieszankę z oliwek, pomidorów i w takiej postaci zjadamy.
Smacznego!
Zdecydowanie coś, co jest szybkie i pyszne. 🙂
Mniam, mniam! Cudowna i porywam jedną 🙂
Pyszne szybkie danie. Ja teraz jesienią gdy mam pomidory już bardzo miękkie przesmażam je delikatnie na patelni z czosnkiem Potem dodaję oliwę, oregano, kurkumę sól i pieprz. ( kurkuma jest bardzo zdrowa, lubi tłuszcz i z pieprzem więcej się przyswaja ). Smacznego
Pyszne szybkie danie. Ja teraz jesienią gdy mam pomidory już bardzo miękkie przesmażam je delikatnie na patelni z czosnkiem Potem dodaję oliwę, bazylię, kurkumę sól i pieprz. ( kurkuma jest bardzo zdrowa, lubi tłuszcz i z pieprzem więcej się przyswaja ). Smacznego