Sos śmietanowo-serowy do makaronu. Mój syn może jeść codziennie makaron, pizzę i ruskie pierogi. Makaron lubi pod każdą postacią: na słodko, spaghetti, podsmażany z jajecznicą, z sosami, czy w zupie. Nie miałam dzisiaj zbytnio czasu na gotowanie, a on głodny czekał na obiad, postanowiłam ugotować coś z makaronem. Danie z makaronem to jedno z najszybszych do przygotowania dań. Podczas, gdy makaron sie gotował, postanowiłam przygotować do niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem sos śmietanowo-serowy do makaronu.
Śmietana 36% i ser topiony to podstawowe składniki do wykonania sosu, chyba każdy je ma w lodówce. Można dodać do niego też boczek, kiełbasę, czy szynkę.
Sos jest ekspresowy, bo wykonuje się go w ok. 15 minut, wystarczy pokroić w kostkę 3-4 plastry boczku, podsmażyć je wraz z 1 posiekaną cebulką na patelni. Dodać 150 ml śmietany 36 % i 1/2-1 pokrojonego kremowego sera.
Całość wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje, doprawić pieprzem, najlepiej białym. Sos śmietanowo-serowyz boczkiem wyłożyć na ugotowany makaron, posypać posiekaną natką pietruszki.
Sos śmietanowo-serowy do makaronu jest prosty, ale bardzo smaczny, jego walory smakowe podniosła dodatkowo natka pietruszki z balkonowej doniczki. Smacznego
To mamy podobne smaki z synem, bo pizza, makaron i pierogi to też moja czołówka;)
Pingback: Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Przepyszne, polecam gorąco. Wlasnie zjedzone a zajęło nawet mniej niż 15 minut:)