Karp w galarecie

Bez tej potrawy nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej – Wigilijny karp w galarecie
karp w galarecie

Składniki:

1 karp królewski
włoszczyzna: 2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka
liście laurowe
ziele angielskie
kolorowy pieprz ziarnisty
1 łyżeczka soli
1 kostka warzywna
4 łyżeczki żelatyny
do dekoracji: plastry limonki, część zielona pora, natka pietruszki

Przygotowanie:
Oskrobanego, wypatroszonego karpia kroimy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w 2,5 cm kawałki. Przygotowujemy wywar z włoszczyzny, przypraw, kostki warzywnej, głowy karpia, ogona i płetw. Następnie umyte kawałki dodajemy do wywaru, tak aby były zanurzone w całości. Gotujemy je 20 minut na bardzo wolnym ogniu, aby ryba się nie rozgotowała. Ugotowane kawałki wyciągamy ostrożnie łyżką cedzakową i układamy na kwadratowym półmisku. Dekorujemy plasterkami limonki, plasterkami marchewki, pociętymi listkami pora i natką pietruszki. Wywar odcedzamy przez gęste sitko, dodajemy do jeszcze gorącego wywaru 4 łyżeczki żelatyny, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki aż żelatyna się rozpuści i zalewamy rybę. Gdy płyn przestygnie wstawiamy do lodówki do stężenia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Karp w galarecie

  1. Pingback: Karp smażony w panierce - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. Pingback: Potrawy wigilijne. Karp. Kompot z suszu. Pierwsza gwiazdka. | Kuchnia Bazylii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *