Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni)

Sypany chlebek drożdżowy to idealna alternatywa dla ludzi nie mających zakwasu na chleb lub nie lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek.

Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności  składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich.
Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słoneczni do środka, ja dałam czarnuszkę do środka, a wierzch posypałam płatkami owsianymi, musicie spróbować bo jest pyszny.
Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) jest jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu.
Ostatnio upiekłam rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki.
Chlebek drożdżowy sypany

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanki mąki żytniej
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • płatki owsiane do posypania

 

Do misy wsypujemy warstwami kolejno: 1 szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół), pokruszone drożdże, cukier, wodę, rozbełtane jajko, olej, sól, czarnuszkę i drugą szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół). Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu mieszamy składniki łyżką silikonową i przekładamy do 2 małych foremek lub do 1 większej. Posypujemy płatkami owsianymi.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez 20 min., po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy jeszcze przez 20-25 min.Upieczone chlebki odstawiamy do ostygnięcia.

SAM_8534

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

13 myśli nt. „Chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni)

  1. Jeśli można w tym przepisie zastąpić mąkę żytnia innym rodzajem mąki, albo wykorzystać tylko mąkę pszenną, to byłby to idealny przepis dla emigrantów
    pozdrawiam z Arabii Saudyjskiej

  2. Piekę chlebek z duszą na ramieniu 😉
    Czy on na pewno nie musi jeszcze trochę podrosnąć w foremce przed pieczeniem?
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *