Sypany chlebek drożdżowy to idealna alternatywa dla ludzi nie mających zakwasu na chleb lub nie lubiących prac kuchennych, natomiast lubiących domowy chlebek.
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanki mąki żytniej
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- płatki owsiane do posypania
Do misy wsypujemy warstwami kolejno: 1 szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół), pokruszone drożdże, cukier, wodę, rozbełtane jajko, olej, sól, czarnuszkę i drugą szklankę mąki (pszenna i żytnia pół na pół). Przykrywamy ściereczką bawełnianą i zostawiamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu mieszamy składniki łyżką silikonową i przekładamy do 2 małych foremek lub do 1 większej. Posypujemy płatkami owsianymi.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez 20 min., po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy jeszcze przez 20-25 min.Upieczone chlebki odstawiamy do ostygnięcia.
Jeśli można w tym przepisie zastąpić mąkę żytnia innym rodzajem mąki, albo wykorzystać tylko mąkę pszenną, to byłby to idealny przepis dla emigrantów
pozdrawiam z Arabii Saudyjskiej
Oczywiście, że ten chlebek można zrobić tylko z mąki pszennej. Pozdrawiam.
Dzięki za odpowiedź.
W Arabii Saudyjskiej nie widziałem mąki żytniej w sklepach
Czy można dać drożdże suche? Ile i na którą warstwę je sypnąć?
Mogą być suche, sypnij tak jak w opisie ze świeżymi, czyli na makę.
Mam pytanko, jeżeli można zastąpić suchymi drożdżami to ile ich sypnąć
Całe opakowanie suszonych- 7 g.
Dziękuję za odpowiedź. Jutro piekę :-):-)
Nic nie wyszło:(
Jeśli robi się zgodnie z przepisem to musi wyjść! Może wina mąki?
Piekę chlebek z duszą na ramieniu 😉 Czy na pewno nie powinien jeszcze dodatkowo wyrosnąć w foremce?
Piekę chlebek z duszą na ramieniu 😉
Czy on na pewno nie musi jeszcze trochę podrosnąć w foremce przed pieczeniem?
Pozdrawiam!
Polecam też ciasto drożdżowe sypane http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-kruszonka-sypane/