Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. W takie chłodne jesienne dni krupnik doskonale rozgrzewa. Krupnik to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z dodatkiem ziemniaków, zasypana kaszą (krupami). Często dodaje się do tej zupy grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa.
Krupniki mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd? Bo to zupa z kaszy? Ale smak mają wg mnie doskonały. Można do krupniku dodawać różne gatunki kasz (krup). Ja tym razem dodałam pęczak. Bo bardzo lubię pęczak w daniach. Dodaje się też do krupniku ziemniaki, ale ja tym razem ich nie dodałam.
Czasami zaciągam krupnik śmietaną, czasami zostawiam w formie czystej lub dodając do krupniku koperek jak tym razem. Krupnik wtedy jest lekki, pyszny, po prostu bardzo smaczny:)
Polecam również krupnik na kurczaku
krupnik ze świeżym koperkiem z ziemniakami i kaszą perłową
Szukasz przepisu na dobry krupnik? Ten przepis jest dla Ciebie! Krupnik na żeberkach z pęczakiem (zupa z kaszy) :
Składniki:
- 1 pasek żeberek,
- sól do smaku,
- 1 op. włoszczyzny,
- 100 g kaszy jęczmiennej lub pęczaku,
- 1 liść laurowy
- 3 szt. ziela angielskiego,
- do smaku czarny pieprz,
- 1 szt. cebula,
- koperek suszony
Do garnka wkładamy pokrojone w paski żeberka, przyprawy i doprawiamy 1 łyżeczką soli, zalewamy 1,5 litrem wody i gotujemy aż żeberka będą półmiękkie. Następnie dodajemy cebulę, pokrojone w plasterki marchewki, całą pietruszkę i seler, gotujemy ok. 10-15 minut, wsypujemy kaszę, my lubimy pęczak i gotujemy do miękkości kaszy. Krupnik doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i np. koperkiem. Krupnik wraz z marchewką wlewamy do talerzy, a kawałki ugotowanych żeberek układamy na środku zupy. Smacznego.