Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami to moja tegoroczna odpowiedź na Wielkopolskie zeszłoroczne rogale marcińskie.
Jako, że zrobienie ciasta krucho-drożdżowego na rogale marcińskie wymaga czasu, a ja nie należę do osób cierpliwych, jestem też czasami leniwa, postanowiłam sobie ułatwić pracę i przygotować ciasto kruche z dodatkiem twarogu waniliowego. Ale farsz postanowiłam przygotować wspaniały, związany z Wielkopolską i Świętem Św. Marcina, pyszny słodki farsz makowy z bakaliami, jest prawie identyczny jak w rogalach marcińskich, nie dałam do niego tym razem jedynie marcepanu. Ciasto kruche jest prawie takie samo jak w tym przepisie margarynę zastąpiłam masłem i dodałam 3 łyżki cukru pudru.
A przepisów na kruche rogaliki bez cukru i Pijane rogaliki na Dzień Mamy na blogu jest sporo.
Te serowe rogaliki można też porównać do Rugelach, czyli żydowskich rogalików przygotowanych na cieście kruchym z dodatkiem twarogu, a jedzonymi w okresie Chanuka (grudzień). A z tym przepisem na rugelach, jest tak jak z innymi przepisami, każdy dopasowuje je do lokalnych warunków zachowując jednak ich charakter.
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami, są słodkie, mają jeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko. Biały mak dostałam gratis od właścicielki zaprzyjaźnionej cukierni. Pozostałe składniki do ich przygotowania mam zawsze w domu. Z tymi serowymi rogalikami poradzi sobie każdy, nawet ten, co twierdzi, że do pieczenia ma lewe ręce. Jedynie przy zwijaniu rogalików, trzeba trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów.
Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam też rogaliki lukrem i posypałam mieszaniną cukru waniliowego i karmelu. Rogaliki są kruche, miękkie w środku, są idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to do farszu możemy dodać miodu lub marcepanu. Ja jako nadzienie wykorzystałam sparzony i 3-krotnie zmielony biały mak, mielone orzechy włoskie, migdały, figi, daktyle, skórki kandyzowane i syrop cukrowy, który miałam w lodówce po wyjęciu cytrynek do herbaty.
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 szkl. sera twarogowego waniliowego
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
lukier
1/2 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody
Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż woda odparuje. Następnego dnia mielimy mak 3-krotnie w maszynce do mięsa, mielimy z nim również orzechy, migdały, figi i daktyle. Na koniec do farszu dodajemy syrop cukrowy, mieszamy wszystko dokładnie.
Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła, wykładamy farsz zostawiając wolne miejsce wokół rantu i na środku koła. Radełkiem wycinamy z ciasta 8 trójkątów i nie mamy odpadów. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerokiej krawędzi trójkąta, zwijamy ciasto w kształt rogalika.
Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu. Rogaliki wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce i lukrujemy.
Wierzch rogalików smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy nim rogaliki na powierzchni, możemy lukier posypać tartymi orzechami lub większymi kawałkami orzechów, ja posypałam cukrem waniliowym i karmelem
Smacznego.
Witam,
skąd pomysł na to, żeby ten farsz tak się wylewał z rogalików, nie lepiej zostawić odstęp od brzegów troszkę? Czy ten mak na zewnątrz nie jest przypalony potem?
Laura, w rogalach marcińskich też go widać poza rantem ciasta http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/przepis-na-rogale-marcinskie/, a mak się nie przypala. Ale jak ktoś ma ochotę zrobić z odstępami to przecież nikomu tego nie zabraniam 😉