Na 11 listopada przygotowałam w tym roku Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami jako szybką odpowiedź na Wielkopolskie rogale marcińskie.
Rogalików przygotowałam z połowy porcji, resztę ciasta i farszu wstawiłam do lodówki, gdzie przestały całą noc. Przyszedł na obiad mój tata, więc na deser do herbaty przygotowałam mix ciasteczek. Serowe kruche ciasteczka zrobiłam w iście ekspresowym tempie. Moja rola sprowadziła się do rozwałkowania ciasta. Jedną część posmarowałam białym makiem z bakaliami, zwinęłam, pokroiłam w 1 cm kawałki i ułożyłam ciasteczka makowe na blaszce. Z drugiej rozwałkowanej części ciasta wykrawałam serduszka foremką w kształcie serca. Je również ułożyłam na blaszce. Przypomnę, że ciasto kruche przygotowałam z dodatkiem twarogu waniliowego. Ciasto kruche jest prawie takie samo jak w tym przepisie margarynę zastąpiłam masłem i dodałam 3 łyżki cukru pudru.
W zeszłym roku jak mi został biały mak to upiekłam również kruche ciasteczka z makiem. Polecam też kruche ciasteczka z orzechami.
Te serowe ciasteczka są urocze, słodkie, mają jeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko.
Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam serduszka lukrem i posypałam kryształkami różowego cukru. Serowe kruche ciasteczka są maślane, miękkie w środku, są idealne.
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 szkl. sera twarogowego waniliowego
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
lukier
1/2 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody
różowy cukier kryształ
Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, wykładamy farsz zostawiając zwijamy w rulon i kroimy w plastry lub wykrawamy ciasteczka np. foremka o kształcie serca lub innego
Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem . Ciasteczka wyciągamy z piekarnika, jeszcze gorące lukrujemy i posypujemy kryształkami cukru.
Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy nim ciasteczka na powierzchni, możemy lukier posypać kryształkami cukru, tartymi orzechami lub migdałami.
Smacznego.
Jejku, jak ja uwielbiam takie ciasteczka! Zjadłabym pół talerza na raz, nie umiem się przy takich opanować. 😀
Ja bym też się nie opanowała 🙂
co to jest ser twarogowy waniliowy czy chodzi o ser typu homogenizowany czy może być ser w wiaderku?
Z wiaderka.
ser twarogowy czyli? ser typu danio czy sernikowy z wiaderka a może twaróg?