Kto lubi grillowane piersi z kurczaka? My bardzo, tym bardziej, że danie łatwe, ładne i przyjemne w smaku. W ramach liczenia kalorii na obiad proponuję grillowaną pierś z kurczaka pikantną, mięso było marynowane musztardą z chilli i imbirem, z odrobiną oliwy, podana na sałacie z pomidorem i ogórkiem, jest dosyć pikantne.
Do tego danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, powiem nawet, że ekspresowe, jeśli pominiemy czas marynowania. A Grillować można różne kawałki kurczaka, ale piersi kurczaka najczęściej wykorzystuję różnych przepisach.
Do przygotowania tego dania potrzebujemy 1 podwójną pierś z kurczaka, którą dzielimy na 2 połówki. Przygotowujemy marynatę z 1 łyżki musztardy z chilli i imbirem, 1 łyżki oliwy, oraz odrobiną soli, nacieramy marynatą mięso i wstawiamy do lodówki, ja jako osoba pracująca, często marynuje mięso przed wyjściem z domu i wstawiam je na kilka godzin do lodówki. Piersi z kurczaka grilluję jak wracam z pracy do domu.
Następnie grillujemy pierś z kurczaka z obu stron, ja mam opiekacz, który zamykam i kurczak jednocześnie się grilluje z obu stron. Gotową pierś z kurczaka układamy na mixie sałat z buraczkami, ze świeżymi plasterkami ogórka i ćwiartkami pomidorów.
Pierś z kurczaka grillowana pikantna jest bardzo smaczna i nie wymaga zbędnego wysiłku.
Pingback: Pieczone udko kurczaka z Rösti - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię