Churros (Churro a także: porras, calentitos, papitas, kat. xurro) to tradycyjny wypiek hiszpański w formie długiego pręta o przekroju w kształcie gwiazdki. Ten hiszpański słodki przysmak jest popularny również w Portugalii, Ameryce Łacińskiej, czy USA.. Churros podawane jest samodzielnie lub z dodatkiem sosu czekoladowego i wtedy nazywa się chocolate con churros.. To kolejny przepis na blogu, którego podstawą jest ciasto parzone (uwielbiam mini ptysie z czekoladą), które smaży jest w głębokim tłuszczu jak „gniazdka pomarańczowe„, a następnie posypuje cukrem pudrem.
Churros przygotowałam podobnie jak gniazdka z sokiem z pomarańczy zamiast wody, można wykorzystać również sok pomarańczowy z kartonika. Churros pomarańczowe podałam z sosem czekoladowym przygotowanym z czekolady, soku z pomarańczy i słodkiej śmietanki 30%.
Składniki na ok. 60 sztuk:
- 250 ml soku z pomarańczy lub soku pomarańczowego z kartonu
- 50 g masła
- ok. 2 łyżki cukru brązowego w kostkach
- szczypta soli
- 250 g mąki pszennej
- szczypta sody
- 2 jajka
- olej do smażenia, cukier puder do obsypania
W rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy z masłem, kostkami cukru brązowego, oraz szczyptą soli, aż masło się roztopi a cukier rozpuści. Do wrzątku wsypujemy mąkę wymieszaną ze szczyptą sody. Zdejmujemy rondelek z ognia, ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów naczynia. Studzimy.
Do wystudzonej masy wbijamy 2 jajka, za każdym razem miksując dokładnie. Ciasto powinno być gęste, a jednocześnie gładkie i błyszczące
Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki przekładamy ciasto.
Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, które smarujemy olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Na każdy kwadrat papieru wyciskamy po 6-7 pasów o długości ok. 10 cm.
Olej rozgrzewamy w rondelku. Wkładamy churros partiami papierem do góry, a po chwili churros same odklejają się od papieru. Smażymy po rumiano po 2 minuty każdej strony aż zrobią się brązowe. Churros pomarańczowe wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem .
Podajemy z sosem czekoladowym przygotowanym ze 100 g gorzkiej czekolady, 50 ml słodkiej śmietanki i 50 ml soku pomarańczowego.
Smacznego 🙂
Jeszcze nie jadłam, ale brzmi zachęcająco 🙂
rewelacją palce lizać dziś miałam okazję skosztować rozpuszczały się w ustach a ten sosik czekoladowy pycha
Pingback: Pączki jogurtowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię